Nu när hösten är här och dagarna ibland är riktigt grå och ruggiga smakar det gott med en varm soppa. Det är sällan man blir serverad soppa när man blir bortbjuden. Det är synd då soppa går att variera på många sätt och är en bra bjudrätt om man har många gäster. Oftast kan den tillagas i förväg och tillsamman med bröd och ost blir det en god och mättande måltid. När jag växte upp lagade mamma sällan soppa till middag, men i skolan åt jag gärna när det serverades i matsalen. Jag och familjen var på sommarsemester i Österrike i slutet på 70-talet och där bjöds man soppa till förrätt vid nästan varje middag. Det var ovant, men jag minns att jag tyckte att det var gott att smaka på soppor med lite annorlunda smaker än vad jag var van vid. Tyvärr har jag inte kunnat äta soppa under många år eftersom jag blev njursjuk i unga år och började med dialys. Det innebär bland annat att jag har kraftiga vätskerestriktioner och att jag måste tänka på all vätska jag får i mig via mat och dryck och därför har jag varit tvungen att välja bort soppa på menyn. Sedan jag ökade på min dialystid för några år sedan och har behandling 4 gånger/vecka istället för 3 kan jag nu festa till det på söndagskvällarna med en hel kopp te eller en talrik soppa, då jag har behandling både söndag och måndag. Oftast lagar jag till en potatis- och purjolökssoppa, som är både god, enkel att göra och dessutom billig, men tyvärr blir den inte så god att frysa in, om man gör en större sats. Härom dagen fick jag tag i riktigt billiga, färska kantareller och köpte hem en större påse utan att ha någon aning om vad jag skulle använda dem till för maträtt. Jag sökte på nätet efter recept med kantareller och fick bland annat upp en del varianter på kantarellsoppa och soppa fick det bli. Lök hade jag hemma kylen, hackad persilja i frysen och en liten flaska vitt vin, som stått ett bra tag i skafferiet utan att komma till användning. Jag blev mycket positivt överraskad när jag tog ett första smakprov ur grytan. Soppan var verkligen jättegod. Jag har tillagat den vid ytterligare ett tillfälle och valde då att byta ut hälften av kantarellerna mot skogschampinjoner, vilket blev minst lika gott. Jag valde att inte mixa soppan, då jag tycker att det är godare när man känner svampbitarna. Ett annat alternativ är att mixa soppan och dekorera den med några hela smörstekta kantareller vid serveringen. Soppan går utmärkt att frysa in utan att det påverkar smaken och konsistensen något nämnvärt. Jag hoppas hinna med att göra ännu en omgång soppa och frysa in den, innan svampsäsongen är över, så att jag kan njuta några värmande och välsmakande middagar i vinter.
Recept
Kantarellsoppa 4 personer
2 liter kantareller (cirka 600 g)
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Dela svampen i bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.
Skala och hacka löken.
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
Blanda ner grädde, buljong och persilja. Låt det koka cirka 5 minuter.
Red av soppan om du vill ha den något tjockare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar