När jag satt i tvsoffan igårkväll och tittade på X-factor, blev jag sugen på något riktigt sött och kladdigt. Jag sitter ofta ensam hemma, men det hindrar mig inte från att njuta av något gott, som jag bakat eller lagat just bara till mig själv. Tråkigt och jobbigt? Nej tvärtom, det förgyller tillvaron och det gäller bara att välja något recept, som passar att göra för en person. Efter lite bläddrande i olika recepböcker fastnade jag för en lite annorlunda kladdkaka i portionsstorlek. Utöver receptet slängde jag i lite minimarshmallows på toppen, innan jag bakade av kakan. Det tar inte många minuter att röra ihop smeten och sedan en kvart i ugnen. Klart att avnjuta! I receptet står det att kakorna ska stjälpas upp, men jag åt min direkt ur formen.
Recept
4 portioner
Till en portion delade jag receptet på fyra och tog ett helt litet ägg.
100 g smör + extra till formarna
100 g mörk choklad
2 stora ägg
1 tsk vaniljessens (Jag använde vaniljsocker)
100 g råsocker strö + extra till formarna (Jag använde vanligt strösocker)
2 msk vetemjöl
florsocker till garnering
50 minimarshmallows (Kan uteslutas)
Gör såhär:
1. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i vattenbad eller i microvågsugnen. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Vispa ägg, socker, vaniljessens och vetemjöl och tillsätt sedan det smälta smöret och chokladen.
3. Smöra fyra portionsformar, som rymmer 175 ml. Häll socker i dem och skaka om tills ytan är täckt med socker.
4. Fördela smeten i formarna och ställ på en bakplåt. Grädda i ungen 12-15 min i 200°, eller tills kakorna har höjt sig och är fasta på ytan, men fortfarande ganska lösa inuti.
5. Låt kakorna vila i en minut och stjälp sedan upp dem på 4 assietter. Pudra florsocker över och servera genast med vaniljglass eller vispad grädde.
Tack för receptet. Har skrivit ut det. Provbakas när de minsta barnbarnen kommer och ligger över.
SvaraRadera