Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 maj 2014

Odling på 8 kvadratmeter

Balkongen 13 maj 2014
Min katt Tindra ligger och sover i korgstolen

När jag berättar om att jag tycker om att odla och bland annat har över 200 olika sorters pelargoner, får jag ofta kommentarer och frågor om hur stor min balkong är. Du måste ha en riktigt stor balkong säger många, men nej så är det inte. Min balkong är 8 kvm, men jag får plats med fler växter där, än vad man kan tro, tack vare flera hyllor och planteringsbänkar m.m. I år ska jag mest inrikta mig på att odla pelargoner. Det är för att jag vill slippa alltför mycket ohyra, som annars är lätt att få på tomater, gurka, chili m.m, då det blir riktigt varmt på min balkong sommartid, trots att jag har rullgardiner och en träram med nät, så att jag kan vädra. Då mina katter vistas en hel del på balkongen går det inte att ha helt öppet på balkongen. I vår har jag haft en del penséer och violer, men de har snart gjort sitt för säsongen. Tidigare i år förodlade jag några knölar inomhus, bl.a. klänglilja, som fick flytta ut på balkongen för några veckor sedan, liksom en stor variant av passiflora, som övervintrat i källarförrådet. Ett nytt tillskott för i år är den lilla japanska dvärglönnen, som lämpar sig att odla i en större kruka eller spann.
Med 200 pelargoner får du väl knappt plats själv på balkongen? Jodå, både jag och katterna kan sitta och njuta samtidigt ute på balkongen, där jag har två korgstolar, ett litet bord och en klätterställning till katterna. På stolarna har jag lagt liggunderlag över dynorna. De är lätta att ta bort, så att jag slipper sätta mig i en stol full med katthår. Mellan hyllorna, på golvet, har jag en zinkbalja, med en solcellsdriven fontänpump. Läs om pumpen här. Sedan har jag en liten mjölkpall att sitta på, när jag pysslar om pelargonerna på golvet och på lägre hyllplan. Mina pelargonsticklingar står bland annat i gamla brödbackar på golvet. När jag är ute och fixar med mina växter skjuter jag in backarna under planteringsbänkarna, men annars står de mitt på golvet, så att de får gott om ljus. Under en av hyllorna har jag placerat en gammaldags drickaback i trä, där jag kan förvara saxar, pinnar att staga upp plantorna med, snöre m.m. Det gäller att utnyttja den lilla ytan, som jag har. Tyvärr har jag bara plasttak över min balkong och det är svårt att fästa några krokar i taket, att hänga upp t.ex. amplar eller ljuslyktor i. Tanken var annars att jag skulle hänga upp ett armeringsjärnsnät i taket, för att sedan kunna fästa krokar i det och på så vis kunna utnyttja taket för odling. Det finns många olika sorters blommor, kläng- och lökväxter, buskar och små träd, som man kan odla på sin balkong. Därutöver till exempel kryddor, tomater, gurkor, meloner, paprika och chili. Ja, listan kan göras lång. Det gäller bara att ha stora krukor att odla i och en bra jord. Du tjänar på att köpa en lite dyrare jord och glöm sedan inte att ge näring under hela säsongen. Häromdagen läste jag i en trädgårdstidning att det kommit ett nytt dvärgkörsbärsträd vid namn Prunus incisa, Frilly Frock. Det blir upp till 180 cm, har ett hängande växtsätt och lämpar sig att odla på balkong. Blommar vackert, men får tyvärr inga ätbara frukter. Däremot finns det bland annat äppelträd, som bär frukt och som kan odlas i kruka. Påstå inte att något är omöjligt att odla, bara för att du bor i lägenhet och saknar en stor trädgård.
För några år sedan hade jag ännu inte drabbats av den riktiga pelargonfebern och hade bara ett fåtal pelargoner. Istället odlade jag en hel del sommarblommor, grönsaker, jordgubbar, klematis m.m. Med min odling lyckades jag till och med ta hem priset, som årets vackraste balkong 2010. En tävling, som anordnades av Riksförbundet Svensk Trädgård och Kungliga patriotiska sällskapet.
Nedan ser du mina bilder, som jag skickade in till tävlingen. Vill du läsa om mitt deltagande i tävlingen klicka här.





























































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar