Ängssyra/Blodskräppa, Rumex sanguineus 'Blood veined' är en mycket dekorativ bladväxt, som passar utmärkt att odla som inslag i blomsterrabatten. De späda och syrligt goda bladen kan användas i sallader och matlagning. Ett par blad på tallriken ger helt klart middagen ett trevligare utseende. Blodskräppan är flerårig, men odlas i Sverige som ettårig växt. Den går att så och odla inomhus i kruka året om. Fröpåsar finns hos de flesta större fröföretagen. Obs! Blodskräppan innehåller oxalsyra och ska därför bara ätas i små mängder.
Det finns även flera färgglada sallader, som man kan så både i kruka och på friland. I år har jag valt att så "Baby Leaf", som är en blandad salladsmix, med blad i olika färg och form. Att få gå ut och plocka några blad att ha på smörgåsen till frukost, det är verkligen vardagslyx för mig. För att ha fräsch sallad hela sommar bör du så i omgångar, med några veckors mellanrum. Jag har haft så fullt upp med mina pelargon att jag glömt att så både sallad och syra, men idag kom fröna äntligen i jorden och med den väntande värmen lär det inte ta många dagar innan fröna gror.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar