En efter en slår de ut på min balkong, de söta, små klockorna som ser olika ut, men som alla tillhör
Klockliljesläktet (Fritellaria). Det finns mängder med lökväxter som tillhör detta släkte. Jag valde att plantera flera olika sorter av de mer småväxta sorterna på balkongen i höstas. Jag har nu bevis på att de visst kan trivas i mindre krukor, trots att jag läste på internet i höstas att odling i kruka inte var att föredra. Nu finns det ju ett otal växter inom detta släkte och alla har olika förutsättningar för att trivas, så hur det fungerar med de mer storväxande sorterna som till exempel Kjejsarkronan och alla andra sorter vet jag inte.
Blommorna som tillhör detta klockliljesläkte har hängande, klocklika blommor och finns i ett flertal färger. De kan bli allt från 20 cm till 150 cm. En del är enfärgade, andra tvåfärgade och några har vackra mönster, ja till och med rutiga, som Kungsängsliljan. Det är viktigt att köpa dessa lökar tidigt på hösten. Vänta inte tills butikerna har utförsäljning, då lökarna ofta har legat i flera veckor och torkat och har långt ifrån samma förutsättning att rota sig. Se även till att plantera lökarna ganska omgående efter att du köpt hem dem, eller förvara dem på en lätt fuktig plats, så de inte torkar ut. De trivs på en plats med halvskugga till full sol och vill ha en väldränerad och näringsrik jord som är lätt fuktig, men de vill inte växa på en plats där jorden ständigt är blöt. Efter blomningen är det viktigt att klippa bort blommorna, så att näringen går tillbaka till löken, då annars näringen går åt till att producera frön, vilket är likt för de flesta lökväxter. Under hösten bör man gödsla växten med benmjöl.
Den lilla Fritillaria thunbergii blommarna nu på min balkong. Den blir cirka 40-60 cm hög och får underbart söta gräddvita blommor med ett svagt rödbrunt rutmönster eller gröna ådror. Odlar man denna lökväxt i rabatten blommar den i april-maj. Då det är så varmt på min inglasade balkong, nu när vårsolen står på, blir tyvärr blomningen kortare, än om de skulle växa i trädgården.
Denna lilla skönhet är uppkallad efter Linnés lärljunge Carl Peter Thunberg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar