Förra helgen hade jag förmånen att, tillsammans med några medlemmar från Svenska Pelargonsällskapet Halland, besöka Gluggstorps Handelsträdgård, ett riktigt himmelrike för den som älskar pelargoner. När vi tittat runt i de stora växthusen bjöd familjen Andersson oss på fika och vad kunde då passa bättre än att bli bjuden på pelargonkaka. Jag kan verkligen rekommendera denna kaka, med en lite annorlunda smaksättning, som jag självklart bad att få receptet på innan vi lämnade familjen, hundarna och Tågarp.
Recept
4 ägg
4 dl strösocker
200 g margarin, smält och avsvalnat
5 dl vetemjöl
10-15 finhackade blad av doftpelargon t.ex. "Dr Westerlund"och "Attar of Roses". Blad ej blommorna.
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Margarin, ströbröd eller kokos till formen
Glasyr:
120 g philadelphiaost
75 g margarin, margarin, smält och avsvalnat
2,5 dl florsocker
Lite av de hackade pelargonbladen
Gör såhär:
Hacka pelargonbladen. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner pelargonbladen, margarin och vetemjöl. Blanda bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner allt i smeten.
Smörj och bröa en kakform eller mindre långpanna och häll i smeten.
Grädda kakan i ca 20 minuter i 175°.
Låt svalna något.
Blanda alla ingredienser till glasyren i en skål. Rör till den är helt slät.
Bred ut glasyren ovanpå kakan.
Skär kakan i lämpligt stora bitar.
Garnera med pelargonblad och eller blommor.
4 dl strösocker
200 g margarin, smält och avsvalnat
5 dl vetemjöl
10-15 finhackade blad av doftpelargon t.ex. "Dr Westerlund"och "Attar of Roses". Blad ej blommorna.
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Margarin, ströbröd eller kokos till formen
Glasyr:
120 g philadelphiaost
75 g margarin, margarin, smält och avsvalnat
2,5 dl florsocker
Lite av de hackade pelargonbladen
Gör såhär:
Hacka pelargonbladen. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner pelargonbladen, margarin och vetemjöl. Blanda bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner allt i smeten.
Smörj och bröa en kakform eller mindre långpanna och häll i smeten.
Grädda kakan i ca 20 minuter i 175°.
Låt svalna något.
Blanda alla ingredienser till glasyren i en skål. Rör till den är helt slät.
Bred ut glasyren ovanpå kakan.
Skär kakan i lämpligt stora bitar.
Garnera med pelargonblad och eller blommor.
Hej, har gjort din pelargonkaka i kakform, men har nu haft den i ugnen ca 1 tim och den är inte klar ännu
SvaraRaderaVad är felet?
Jag ökade värmen till 185 grader och tiden till 45 minuter.
SvaraRadera