Tänk lite extra på nära och kära idag. Bjud hem någon på fika eller ta med dig en termos kaffe och en påse bullar och åk hem och överraska någon vän. Orkar du inte baka bullar själv kan du alltid köpa goda kanelbullar på något konditori. Kanelbullens dag firar vi i Sverige sedan 1999, för att upmmärksamma den rika bulltraditionen, som vi har i landet.
Här kommer ett grundrecept på vetebröd ur min systers gamla hemkunskapsbok. Går att använda till kanelbullar eller släta bullar till semlor.
Här kommer ett grundrecept på vetebröd ur min systers gamla hemkunskapsbok. Går att använda till kanelbullar eller släta bullar till semlor.
Grundrecept vetebröd
20 snurror eller 16 släta bullar till semlorKanelbullar
20 snurror eller 16 släta bullar till semlorKanelbullar
50 g smör
3 dl mölk
50 g jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl
3 dl mölk
50 g jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör
2 msk socker
25 g smör
2 msk socker
1 tsk kanel
Till pensling
1 ägg
1 ägg
pärlsocker
(20 st pappersformar)
(20 st pappersformar)
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225°
Smält smöret i en kastrull eller i micron.
Tillsätt mjölken och värm den till 37°.
Sätt på ugnen på 225°
Smält smöret i en kastrull eller i micron.
Tillsätt mjölken och värm den till 37°.
Smula ner jästen. Rör så att den smälter.
Tillsätt socker, salt och 7 dl vetemjöl. Arbeta in det väl.
Tillsätt, om det behövs, mera vetemjöl lite i taget och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken.
Mjöla bakbordet och häll upp degen. Arbeta den smidig.
Tillsätt socker, salt och 7 dl vetemjöl. Arbeta in det väl.
Tillsätt, om det behövs, mera vetemjöl lite i taget och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken.
Mjöla bakbordet och häll upp degen. Arbeta den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred på smör och strö över kanel och socker. Rulla ihop degen. Dela rullen i 20 delar. Nyp ihop bullarna och lägg dem i pappersformar. Lås bullarna jäsa övertäckta med bakduk till dubbel storlek, i en halvtimma eller längre. De ska kännas lätta och porösa när man trycker på dem och gropen efter fingret ska gå tillbaka.
Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda dem vackert bruna c:a 8 minuter.
Låt bullarna kallna under bakduk.
Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda dem vackert bruna c:a 8 minuter.
Låt bullarna kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar