Häromkvällen gjorde jag en äppelefterrätt, som mamma säkert hade kallat "lite på en höft", vilket innebär att det inte finns något riktigt recept. Det är rätt ofta som jag saknar recept när jag lagar mat och bakar. För det mesta blir sluresultatet riktigt lyckat, men visst händer det att jag blir mindre nöjd. Det stekta äpplet med havregryn och mandel blev i alla fall så gott så jag vill dela med mig av receptet, även om det är "lite på en höft".
Recept
1 person
1 äpple
2 msk smör
½ dl havregryn
6 hackade sötmandlar
1 krm kanel
½ tsk socker
½ msk sirap
1 kula vaniljglass
Gör såhär:
1. Smält hälften av smöret i en stekpanna. Tillsätt de hackade mandlarna, havregrynen och sockret. Låt bli varmt och svagt gyllengult. Rör om snabbt annars bränns havregrynen lätt. Häll upp på en assiett.
2. Skala äpplet, kärna ur och skär det i bitar. Fräs äppelbitarna i resten av smöret, pudra över kanelen och ringla över sirapen. Låt äppelbitarna bli mjuka.
3. Lägg upp äppelbitarna i ett glas, häll över havregrynen med mandeln och toppa med en kula vaniljglass.
Klart att avnjutas!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar