I helgen som gick kom mina jullökar i jorden. Visst kan man köpa dem planterade och nästintill i full blom, men då missar man ju hela vägen dit. Det roliga är ju att välja planteringskärl, skita ner fingrarna när lökarna ska i jorden, pyssla om och få den där wowkänslan när första knoppen visar sig. Jag planterade en amaryllislök, som ska få rosa klockor, i en gammal spann från Kockums. Varför använda krukor när man kan plantera i gamla koppargrytor, bakformar, kannor och andra loppisfynd. De andra två lökarna, som ska få helvita och röda blommor med vit mitt, får stå i vanliga lerkrukor. De brukar få fin patina av saltutfällningar med tiden och de ger bra tyngd åt löken och hindrar krukan från att välta om stängeln blir för hög och blommorna många. Jag pryade på Fritz blommor när jag gick i sjätte klass. Då fick jag stå och plantera amaryllislökar en hel dag och lära mig hur det skulle gå till. Innan man sätter löken i jorden ska man klippa av en del av lökens rötter, först och främst de som är torra och döda. Därefter sätter man löken i krukan med 1/3 under jord. Vattna sedan försiktigt, så att jorden bara blir lätt fuktig, och ställ krukan i ett ljust fönster. Vänta sedan med att vattna tills när knopparna börjar slå ut. Blomstjälkarna drar sig åt ljuset, så jag vrider på krukan lite varje dag. För mycket vatten gör att blomstängeln växer fort och den blir lång och gänglig. Förvara gärna den blommande amaryllisen svalt nattetid, så får du njuta längre av blomningen. Mina tazettlökar satte jag i en hög gammal glasburk. De höga glasväggarna håller ihop tazetternas blomstjälkar, som lätt växer i höjden. Jag tycker det är vackert att kunna se lökarnas rötter i jorden, men det går lika bra att plantera tazettlökarna i marmorkross eller lecakulor. Håll jorden ständigt fuktig, men inte blöt. Nu när lökarna är planterade börjar den spännande väntan. Har varje amaryllislök rätt färg, som bilden på påsen utlovade, när den slår ut framåt jul och hur många stänglar och klockor blir det?
Mina jullökar får hamna i soporna när de blommat ut och glatt mig under många vinterveckor och till nästa år köper jag nya.
Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar