De senaste åren har muffinsen kommit lite i skymundan. Idag ska det vara stora cupcakes, helst med både fyllning och frosting eller någon annan topping. Visst är de goda, men på tok för mycket kaka för min smak. Jag föredrar en mindre muffins, gärna med några bär eller bitar frukt, som ger de mjuka kakorna en lite friskare smak och dessutom gör dem saftiga. Såhär års är svenska äpplen goda att smaksätta muffins med, men det är lika gott med hallon, blåbär eller bitar av rabarber. Jag har investerat i två muffinsplåtar, vilket gör att muffinsen håller formen och hindrar de tunna pappersformar att ge vika. Muffinsen går utmärkt att frysa.
Recept 24 muffins
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
3 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk eller vatten
1½ tsk nystötta kardemummakärnor
2 äpplen
Socker och kanel att vända äppelbitarna i
2 äpplen
Socker och kanel att vända äppelbitarna i
24 st muffinsformar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Stöt kardemumman. Blanda mjöl, kardemumma och
bakpulver i en skål. Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Skär sedan äpplena i klyftor, som delas på mitten. Vänd bitarna i socker blandat med kanel. Vispa ägg
och socker vitt och poröst. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör
smeten klimpfri utan att arbeta den för mycket eller länge.
Tillsätt smör och mjölk. Rör samman smeten. Fördela smeten jämt mellan formarna och placera ett par bitar äpple i varje form och tryck ner dem lite lätt i smeten. Grädda mitt i ugnen i
10-12 minuter eller till att muffinsen fått fin färg.
Gör såhär:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar