Jag har alltid gillat att vistas i naturen och när jag var barn brukade hela min familj ge oss ut i skogen och plocka blåbär, lingon och hallon. Svamp däremot var inget som vi hade med oss hem mer än någon enstaka gång. Nu för tiden har jag svårt att ge mig ut i skog och mark speciellt på egen hand, men då jag inte har mycket dåliga svampkunskaper hade det troligtvis inte blivit att jag plockat av skogens guld ändå. Jag har stor respekt för svamp som växer i naturen. Får man i sig en liten, liten bit av en giftig sort kan de få riktigt allvarliga konsekvenser och det kan sluta med att man får leva med dialys och som dialyspatient sedan många år tillbaka är jag nog extra svamprädd. Som tur är finns det många goda odlade svampar att köpa och de gyllengula kantarellerna vågar jag mig faktiskt på att äta, men då får någon annan plocka dem. Det finns många goda rätter att tillaga med dessa delikatesser. Trots att svamp egentligen inte ingår i en klassisk pasta carbonara brukar jag bryna champinjoner tillsammans med bacon och servera till pastan. En varm smörgås med kantareller är riktigt god i all sin enkelhet. Häromdagen handlade jag hem champinjoner och kantareller och googlade efter ett recept, för att hitta något gott att laga till. Valet föll på en paj med svamp och grönmögelost. Enligt receptet skulle det bara vara kantareller, men jag blandade med champinjoner. Jag använde mig av gorgonzolaost, då jag hade en bit liggande i kylskåpet. Det gav en lite väl skarp smak enligt mitt tycke och tog överhanden över svampen. Om jag gör pajen igen kommer jag att byta ut grönmögelosten mot lika delar västerbottenost. Pajen var enkel att göra och nu i kräfttider kan jag tänka mig att servera den upptill skaldjur. Det går utmärkt att minska ner receptet och göra en mindre paj. Jag tog 3/4 av receptet och råkade glömma persiljan, men det gick bra ändå. Servera gärna med en sallad med någon söt frukt, som bryter av mot den osten.
Recept
Kantarell- och ostpaj
Kantarell- och ostpaj
Pajdeg
4 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
2 tsk vatten
salt
Fyllning
1 msk smör
400 g färska kantareller
1 gul lök
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
140 g ädelost
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
svartpeppar
Gör såhär:4 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
2 tsk vatten
salt
Fyllning
1 msk smör
400 g färska kantareller
1 gul lök
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
140 g ädelost
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
svartpeppar
Pajdeg: Blanda vetemjöl, smör och salt i en bunke; nyp ihop till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten, knåda till en smidig deg. Lägg degen i kylskåp i 30 minuter. Fyllning: Hacka svampen grovt. Smält smöret i en stekpanna och fräs svampen under omrörning tills att all vätska dunstat. Lägg svampen i en skål och ställ åt sidan. Finhacka löken och bryn den mjuk. Blanda den med svampen, smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ihop ägg och grädde och smula i ädelosten. Tillsätt hackad persilja, salt och peppar. Värm ugnen till 200°. Tryck ut pajdegen i en form med 24 cm diameter och avtagbar kant, låt pajdegen gå ända upp. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fördela sedan svamp och lök i formen, fyll på med ägg- och ostsmeten. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter. Servera gärna en sallad till med någon söt frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar