Dagarna blir ofrånkomligt kortare och det mörknar tidigare på kvällarna. Jag blir inte lika inspirerad att ta tag i saker sent på dagen när hösten närmar sig. Då är jag istället mer sugen på en kopp rykande varmt te och en god smörgås, kura i soffan under en filt och bara slappa. Köpt bröd till fikat i alla är, men en god hembakad fralla är det inte något bageri som toppar, även om vi har flera bra här i stan. I helgen blev jag bjuden på fika vid en träff med "Pelargonsällskapet Halland". Christina serverade matiga bullar, som bland annat innehöll ost. Alltid kul att smaka något nytt! Baka bröd, köp hem lite pålägg, kanske har du hunnit koka någon egen marmelad av årets skörd, och bjud hem några vänner på en höstfika. Stäng ute kylan, tänd ljus och ha en trevlig stund tillsammans.
Recept Ostfrallor
5 dl vatten, 37°C
1 paket jäst
250 gram kesella
1½ tsk salt
1 msk flytande honung
1 påse riven ost, 150 eller 200 gram
3 dl fiberhavregryn eller grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Lös upp jästen i vattnet. Rör sedan i kesellan, saltet och honungen.
2. Tillsätt den rivna osten, fiberhavregryn och vetemjöl. Knåda degen tills den är smidig och len.
3. Låt degen jäsa under duk i 40 minuter. Forma 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under duk i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
4. Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar