Man behöver inte vara lika duktig i köket, som alla de barn, som tävlat i "Sveriges yngsta mästerkock", för att tycka att det är roligt att baka och laga god mat. Det finns mycket gott, som inte är så svårt att tillaga. Viktor korades till vinnare i onsdagens final, genom att visa prov på sitt stora kunnande i köket, trots att han bara är 12 år. Jag gillar att både baka och laga mat. Att baka något riktigt komplicerat är roligt ibland, som när jag gjorde en pärontårta och det sist i receptet stod "Nu är tårtan äntligen färdig!". Tårtan tog lång tid att baka, med flera bottnar och olika fyllningar med gelatin, som skulle stelna i flera olika lager, men den blev riktigt god. Ibland är det lika kul att göra något enkelt, som att vispa ihop några muffins. Jag använder ett enkelt recept ur min gamla hemkunskapsbok, men hittar på nya smaksättningar och fyllningar. Ikväll, när jag bakade, använde jag mig av grundreceptet och smaksatte med kardemumma, vaniljsocker och rabarber. Nu är rabarberna verkligen som godast. Jag får tyvärr inte plats att odla rabarber på balkongen, men hämtar ibland några stjälkar i min mosters trädgård eller köper i mataffären. Muffinsen är godast nybakade, men går bra att frysa och plocka fram när man ska ha något gott till fikat på balkongen, men de smakar som allra bäst tillsammans med ett glas jordgubbssaft, med is och citronskivor, när man sitter nybadad på stranden. Muffinsen är enkla att göra, är inte så söta och de blir riktigt saftiga och goda med bär eller frukt.
Recept 20 muffins
3dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk eller vatten
2 rabarberstälkar + 3 msk socker
1½ tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
20 st muffinsformar (finns många med fina färger och mönster)
Förslag på annan smaksättning:
Äppelklyftor vända i socker och kanel
Hallon och kardemumma
Blåbär
Rivet skal av en väl tvättad citron
1 msk kakao
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Stöt kardemumman. Blanda mjöl, kardemumma och
bakpulver i en skål. Smält margarinet och låt det svalna. Skär
rabarberstjälkarna i ½ cm breda bitar och vänd dem i sockret. Vispa ägg
och socker vitt och poröst. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör
smeten klimpfri utan att arbeta den för mycket eller länge.
Tillsätt smör och mjölk. Rör samman smeten. Ställ pappersformarna i en muffinsplåt eller på en vanlig bakplåt. Fyll formarna till ¾
med smet. Fördela rabarberbitarna ovanpå smeten. Grädda mitt i ugnen i
10-12 minuter eller till att muffinsen fått fin färg.
Det är en fröjd att se Dina vackra fotografier och den omsorg med vilken Du förbereder varje foto och blogg-post! Varmt tack! Det är en njutning att se Din estetik!
SvaraRadera