Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 aug. 2014

Gott med frukt i salladen


















Nu är det den bästa tiden för färska grönsaker, frukt och bär och det gäller att njuta av dem så länge säsongen varar. Jag gillar att använda olika frukter i salladen, när jag ska servera den till t.ex. en bit grillat kött, men det smakar lika bra till en kycklinggryta eller en kasslergratäng. Smaken av det söta och ibland lite syrliga smakar gott och bryter av till det salta och kryddstarka. Det ser dessutom läckert ut att sätta fram en salladsskål med en vacker färgsymfoni. Har du barn, som inte vill äta grönsaker, kanske du får dem gilla dem bättre med lite frukt upptill. Om jag använder isbergssallad lägger jag helst den i blöt kvällen före den ska serveras. Jag hackar den i bitar och lägger i en bunke med vatten och ställer in i kylen. Lägg en tallrik över, som håller ner salladen i vattnet, annars blir salladen lätt lite brun. Förutom att jobbet med att hacka sallad är avklarat blir salladen mycket krispigare och den ibland lite beska smaken försvinner. Man kan även göra det enkelt för sig och köpa ett par påsar med olika sallader i matbutiken. Jag har odlat sk blodskräppa, som med sin syrliga smak är både god och dekorativ att använda. Läs om blodskräppa här. Med sallad som bas är det sedan bara att blanda i övriga grönsaker och frukter efter tycke och smak. Jag använder oftast klassikerna gurka, tomat och majs, då det oftast är det som jag har hemma. Annars finns det många andra goda grönsaker, som man kan blanda i. Galliamelon är en av mina favoritfrukter att ha i salladen och den finns att få tag på året om. Häromdagen skivade jag jordgubbar, som jag dekorerade med och sedan blandade jag i kärnor från ett granatäpple. Det finns många andra frukter, som med fördel kan användas i en sallad, som t.ex. mango, papaya,  vindruvor eller konserverade fikon. Tänk på att välja frukter, som inte blir bruna när de skurits upp och legat en stund. När det är dags att servera salladen strör jag ibland över rostade, saltade solroskärnor. Om man ska använda olja, vinäger och salladskrydda är en smaksak. Själv gillar jag att äta salladen naturell och serverar dressingen vid sidan om till den som vill ha. Det är inte bara gott att använda frukt i grönsalladen. I somras, när jag blev bjuden på grillat, serverades jag en hemgjord potatissallad, där man blandat ner ett hackat äpple. Det gav en god och frisk smak. Färska grönsaker och frukt är inte bara gott, det är nyttigt också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar