För första gången har jag provat att lägga in västeråsgurkor. Det blir inte mycket billigare än att köpa en gurkburk i affären, men de blir så mycket godare och krispigare och dessutom så vet jag vad det är i burken. För ett par veckor sedan fick jag en liten burk med gurkor av pappas granne och det var det som inspirerade mig till att prova på att lägga in gurkor. Receptet som hon använt kom från Britt, en granne som tidigare bott på deras gata. Gurkorna blir lite mindre ättikstarka och något sötare, än de jag tidigare köpt i mataffären. Jag skivade gurkorna och kokade lagen dag 1, på kvällen. Ställde dem svalt under natten och dag 2 la jag dem i burkar. Jag kan lova dig att det är riktigt enkelt att lägga in gurkor och de smakar bra mycket godare på leverpastejsmörgåsen, när jag vet att jag lagt in dem själv. Jag följde receptet till punkt och pricka och nu har jag sex mindre gurkburkar stående i kylskåpet.
Recept
Britts inlagda västeråsgurkor
2 kg gurkor
2 lagerblad
3 msk senapsfrö
1 knippe dillkronor
3 dl ättiksprit
1 l vatten
1 l socker
3 msk salt
Atamon att skölja burkarna med (följ ordinationen på flaskan för glassköljning)
Glasburkar
Gör såhär.
1. Tvätta gurkorna och låt dem rinna av på en handduk.
2. Skiva dem och lägg dem i en större gryta eller skål, varvat med senapsfrö och dillkronor.
3. Koka lagen, vatten, socker, salt och lagerblad. Ta bort lagerbladen och häll den varma lagen över gurkorna. Lägg ett fat över, så att alla gurkorna täcks av lagen. Låt svalna.
4. Diska burkarna väl och ställ dem i ugnen och låt torka i 100 grader. Låt dem svalna och skölj sedan insidan av burkarna med atamon.
5. Ta bort dillkronorna och sila bort senapsfröna. Lägg gurkorna i burkarna och lägg i lite av senapsfröna. Häll över lagen, så att den täcker gurkorna och skruva på locken. Ställ svalt. Det tar någon vecka innan gurkorna tagit åt sig ordentligt av lagens smak.
Dekorera en burk med gurkor och du har en fin gåbortpresent. Tips på hur du kan dekorerat burkar hittar du på min blogg här.
Min kommentar försvann, men den kanske kommer tillbaka ... Isf får du den två gånger.
SvaraRaderaFinfint recept! Det ska prövas nästa år när jag skördat MASSOR med Västeråsgurkor i mitt växthus. Väntar man på något gott ......
/Eva Linnea