Nu när vinbären börjar bli mogna eller kanske till och med är avplockade, i alla fall i södra delarna av landet, vill jag bjuda på en favorit i repris. Denna vinbärskaka bakar jag varje år när de röda vinbären är mogna hemma i pappas trädgård. Den är väldigt enkel att göra och bären ger en frisk smak till kakan, som blir lite gott kladdig i mitten. Servera kakan som den är, med glass eller grädde. Jag kan tänka mig att prova att byta ut vinbären mot blåbär och det verkar vara gott om dessa blåa bär i skogarna i år.

Recept
Röd vinbärskaka
2 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
2 ½ dl röda vinbär, färska eller frysta
Skorpmjöl och smör till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º. Smörj och bröa en springform, 22 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna. Vispa till sist ner smöret. Häll smeten i formen och strö över vinbären. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar