Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.
7 juni 2015
Rabarber med knäckig topping
Utländsk
frukt och grönt i all ära, men det är mycket godare med de primörer som
är svenskodlade. Nu väntar en härlig tid när man kan skörda bär, frukt
och grönsaker i sin egen trädgården och för oss som inte kan odla själva
finns det ofta möjlighet att handla i någon gårdsbutik eller torghandel.
Jag brukar köpa jordgubbar tidigt på säsongen, men oftast kräver de
utländska bären en del socker för att smaka bra. De är alltid något
speciellt med de första svenska, närproducerade gubbarna. Stora, söta
och med mycket mer smak än de importerade. Än så långe är det inte så
mycket i trädgården som är klart att plocka in, men de fösta späda
rabarberna är färdiga i alla fall här nere i södra delarna av landet.
Det finns mycket gott att göra med dessa stjälkar. Jag gillar att baka
vanliga enkla muffins med smak av kardemumma och några bitar rabarber.
Recept på rabarbermuffins hittar du här. En enkel smulpaj är annars en klassiker. Jag hittade ett nytt recept på
knäckig rabarberpaj häromveckan, när jag besökte tidningen Hembakats
facebooksida. Receptet är till fyra portionsformar, men självklart går
det lika bra att göra pajen i en större form. Jag valde att öka sockret
på rabarberna eftersom jag inte gillar när de blir för syrliga. Sedan
valde jag att koka ingredienserna till knäcken på svag värme i 15 minuter, innan jag rörde ner de torra ingredienserna,
vilket det inte står något om i originalreceptet. Jag brukar sällan
följa nya recept slaviskt. Det är mer spännande att experimentera lite
själv när man lagar mat och bakar. Framöver ska jag testa att byta ut
rabarbern till äppelklyftor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar