Detta recept är en favorit i repris. När jag var liten bakade mamma kringlor nästan varje sommar. Enkla, torra och spröda med smak av kardemumma. De var lätta att ta med sig i en burk till stranden och smakade extra gott tillsammans med ett glas jordgubbssaft med is, citronskiva och sugrör såklart. Jag har fortsatt med traditionen och bakar kringlorna varje år, men bara på sommaren. Ibland ger jag bort en liten påse till grannarna och till min syster. I receptet som min mamma hade hette de Margits torra kringlor, men jag har döpt om dem till Sommarkringlor. Då det tar sin tid att rulla så många kringlor bakar jag av dem i omgångar. Jag gör degen på kvällen, låter den ligga i kylen över natten och bakar halva satsen dagen efter och resten dagen därpå.
Recept till ca: 135 st. Jag får alltid många fler kringlor, men gör dem mindre än i receptets beskrivning. Ibland orkar jag inte rulla ut så många kringlor och då gör jag halv sats.
3 ägg
300 g socker
200 g smält smör eller margarin
2 dl tunn grädde
1½ l vetemjöl
10 tsk bakpulver (Verkar mycket men jag har inte skrivit fel)
2 tsk nystött kardemumma (Jag tar lite mer då jag gillar kardemummasmaken)
Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma. Arbeta degen väl och ställ sedan i kylen. Är degen för varm eller det är för varmt i rummet kan degen vara svår att rulla, men den får inte heller vara för kall. Rulla ut degen i knappt fingertjocka längder ca 20 cm långa. Använd inget mjöl till utbakningen. Forma till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 175 grader i 10-20 minuter tills de blivit gyllenbruna. Blir de bruna smakar de lätt lite bränt. Blir inte kringlorna riktigt torra kan du torka dem i långpanna på 50 grader i ugnen när du bakat ut alla.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar