Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 juli 2015

Somrig picknickmacka


















Fika på balkongen och picknick i det gröna hör verkligen sommaren till. Det får mig att tänka på när Astrid Lindgrens Madicken och hennes familj for ut på landet med fikakorg och upptäckte att de slagit sig ner i en kohage. Jag tycker om att ta med mig kvällsfika och äta den sittande på klipporna i Grötviks hamn och lyssna på vågskvalpet och titta ut över havet. Tyvärr blir det inte så ofta som jag skulle önska som jag packar ner mat, åker iväg och avnjuter den i det fria. De få gångerna som jag gör det har jag ingen korg med rödvitrutig duk, saft i en gammal glasflaska och små burkar med olika delikatesser, så som det brukar se ut på gamla filmer. De få gånger jag tar med mig en enkel fika för att avnjuta den utomhus brukar jag stoppa ner den i en plastkasse, men det spelar ingen roll för det smakar ändå mycket godare att äta utomhus. Jag har flera gånger de senaste veckorna gjort en smörgås, som jag tycker passar utmärkt att ha med i sommarens picknickkorg. Bullarna har jag själv bakat efter ett enkelt recept och lagt till lite rågkross för att brödet ska få mer tuggmotstånd. Jag byter ofta ut lite av mjölet och lägger istället till t.ex. linfrön, solroskärnor, vetekli lite efter vad jag har hemma i skafferiet när jag bakar. Byt inte ut mer än någon dl av mjölet, då brödet annars lätt blir smuligt.
Inuti bullen, som jag delat mitt itu, bredde jag ett tunt lager bordsmargarin, rejält med philadelphiaost, ett par skivor italiensk lufttorkad prosciutto och ett par strimlor rödlök. För den som inte äter kött kan jag tänka mig att byta ut skinkan mot kallrökt lax. Sedan toppade jag med några blad plocksallad från min odling på balkongen, men ruccolasallad med sin lite nötiga smak är ännu lite godare i denna macka som blivit lite av min favorit. Passa på att baka någon dag då vädret inte inbjuder till utomhusaktiviteter, lägg bullarna i frysen och plocka upp några när solen skiner och du blir sugen på picknick.

Grundrecept c:a 20 bullar

75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
Byt ut någon dl mjöl mot t.ex. linfrön, solroskärnor, vetekli, rågkross om du tycker om grövre bröd.

Gör såhär:
Smält matfettet i en kastrull eller i en bunke i mikron. Häll över mjölken och värm till 37°C.
Smula ner jästen i degbunken och häll över lite av degvätskan. Rör tills att jästen har lösts upp. Häll över resten av degvätskan. Häll sedan i salt, socker och mjöl. Spara någon dl till utbakningen.
Arbeta degen tills att den är seg, blank och smidig och börjar släppa från bunkens kanter. Tillsätt mer degvätska om degen känns för kompakt.
Täck degen med en handduk, ställ bunken på en dragfri plats i rumstemperatur och låt jäsa 30-60 minuter eller till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord eller på diskbänken. Knåda degen väl tills att den släpper bakbordet och inte fastnar på händerna. Använd inte mer mjöl än nödvändigt.
Dela degen i fyra lika stora delar och sedan varje del i fem lika stora delar.
Rulla varje del till en bulle, vänd eventuellt ytan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Använd två plåtar.
Låt bullarna jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. När du trycker lätt med fingret på bullen ska gropen lätt gå tillbaka.
När ugnen nått 250°C ställ in första plåten i mitten av ugnen. Grädda 6-8 minuter. Ta ut plåten och sätt in nästa. Lägg de färdiggräddade bullarna på ett galler och täck med bakduk.
När bullarna har kallnat lägg dem i plastpåsar och förslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar