Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 mars 2018

Tacorullar - Perfekt mat för en singel och matlådan


Jag tycker att det är roligt att laga mat och baka, trots att jag bott ensam i alla år och så gott som alltid äter själv. På helgerna tycker jag att det är trevligt att göra lite festligare mat. Det är en tradition, som jag är van vid från tiden då jag var yngre och bodde tillsammans med familjen och mamma stod för matlagningen. På söndagsmiddagarna serverades oftast stek med sås, potatis och diverse goda tillbehör. Att tillaga stek tar lite längre tid än många andra rätter, men köttet behöver inte passas hela tiden och det ger en smakstark och väldigt god sås av skyn. Av en stek får jag flera portioner, som dessutom går bra att frysa in och även om jag äter ensam vägrar jag välja bort en riktigt god söndagsmiddag. Det ska märkas att det är helg, när det är dags att laga mat. Då kostar jag gärna på mig något extra och avslutar ibland med en god efterrätt. Pannacotta är en av mina favoriter, som dessutom är väldigt enkel att göra och kan smaksättas på många olika sätt. Det går utmärkt att minska recept på pannacotta och bara göra till 1 eller 2 personer. Längst ner i detta inlägg hittar du länkar till recept på pannacotta, med olika smaksättningar, som jag lagt ut tidigare på min blogg. Att köpa färdigrätter är inte min grej, men det händer att jag köper hem sushi eller någon annan asiatisk mat, då det är mat som jag inte brukar göra själv och som dessutom är godast tillagad av en infödd asiat.
När jag lagar mat gör jag oftast flera portioner av rätter, som lämpar sig att frysa in och som också passar att ha med i matlådan till jobbet. Ris, potatis och pasta lägger jag inte i frysen, då det smakar som bäst nykokt och inte tar särskilt lång tid att fixa till. Undantag finns, som pastaplattorna i lasagne, som går utmärkt att frysa och sedan värma i mikron. Förutom att det är smidigt att ha färdiglagade rätter i frysen, att ta med till luncherna på jobbet, sparar jag mycket pengar varje månad i jämförelse med de kollegor, som köper mat från olika lunchställen, i stort sätt varje arbetsdag. Dessutom tycker jag att min egen mat ser bra mycket godare ut, än en måltid där hela rätten, inklusive sås, levereras i en och samma folieform.
När jag kommer hem på kvällarna, efter att ha genomgått min dialysbehandling, är jag ofta riktigt hungrig, men även väldigt trött. Då är det skönt att kunna plocka upp något färdiglagat och gott ur frysen och slippa ställa sig vid spisen och laga mat, det första jag gör när jag kommer hem. Det räcker att fixa tillbehören, men det är inte särskilt betungande.
Köttgrytor, köttfärssås, lasagne, chili con carne, fiskgratäng, kålpudding och köttbullar med gräddsås är bara några av de rätter, som jag tillagar och fryser in och som är riktigt goda även uppvärmda. När jag lagar till fiskgratäng med kokt torsk, sås och potatismos, gör jag dem i små folieformar. Sedan sätter jag in dem i frysen utan att gratinera dem och gör det först den dagen då jag ska äta gratängen. Då smakar den lika gott, som om den vore helt nylagad. Jag använder alltid riktigt smör, när jag lagar mat och jag snålar inte med grädden i såsen, allt för en godare smak, och med mina knappa 40 kg behöver jag inte vara så rädd för några extra kalorier ibland.
 

Tacos är en populär maträtt och det är ofta som det är erbjudande på tacokryddor, salsasås, tortillabröd och diverse tillbehör, som ingår i en tacomeny, så att man kan spara några kronor till matkontot. Det är väl inte den rätt, som man tänker skulle passa för en singel, men jag tycker att det fungerar utmärkt att fräsa färsen och krydda den och sedan frysa ner i lagom stora portioner för fredagsmys eller matlådan. Till färsen föredrar jag  mjuka tortillabröd, vilka jag också har i frysen, och olika sorters färska grönsaker, lite efter vad jag har hemma, men oftast blir det grönsallad, majs, paprika, gurka och tomat. Istället för salsasås väljer jag hellre Rydbergs vita kebabsås som tillbehör.
En annan variant med tacokryddad köttfärs, som jag brukar göra, är mina så kallade tacorullar.

Jag bryner 600-700 g färs och smaksätter, efter anvisningen på påsen med tacokryddan. Sedan lägger jag en sträng med köttfärs på 8 mjuka tortillabröd, rullar ihop varje bröd och lägger dem med lite mellanrum i en ugnsfast form. Därefter brer jag tomatpuré på rullarna och strör över rikligt med ost. Jag brukar använda mozzarellaost, men det går lika bra med valfri gratängost. Sedan får tacorullarna stå i ugnen i 225°C, tills att osten blir gyllenbrun. De rullar jag inte äter upp nylagade fryser jag såklart in en och en i folie och sedan i plastpåse. Enkelt att ta upp på morgonen ur frysen, hacka lite grönsaker och så är lunchlådan till jobbet klar. Gott och enkelt!

Nedan finner du länkar till recept på pannacotta. De två nedersta varianterna har jag hittat på själv. Det är lätt och roligt att testa sig fram till nya smakkombinationer.

Vaniljpannacotta med passionsfrukt
P
annacotta med Noblesse
Mumsig pannacotta med extra allt
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar