Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 juni 2018

Fläderblomssaft, en läskande törstsläckare


Nu blommar flädern för fullt, så passa på att ge dig ut och plocka en kasse blommor och gör egen fläderblomssaft. Den är läskande god att dricka kall med is och citronskiva eller att blanda i sommarens bål, för den som önskar en mer vuxen smak. Att göra egen fläderblomssaft låter kanske krångligt, men det är väldigt enkelt. Av blommorna kan man även göra gelé, chutney eller torka dem till te.

Recept
Fläderblomssaft
20 blomklasar fläder
1 kg strösocker (Jag minskade mängden socker till 8 dl, då jag inte vill ha så söt saft)
2 citroner
40 g citronsyra
1 l vatten

Gör såhär:
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Skölj av blomklasarna och lägg i en gryta eller större kärl, tillsammans med citronskivorna. Koka upp vatten och socker och rör tills att sockret löst sig. Tillsätt citronsyran och häll sedan över de varvade blommorna och citronskivorna. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet. Låt stå 3-4 dygn och rör om då och då. Sila sedan och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys in den i plastburkar. Jag har ingen silduk. Istället använde jag en kökshandduk, som jag la i ett durkslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar