Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 juni 2019

Chokladdoppade jordgubbar och alternativ till matjessill och nypotatis























Midsommarhelgen är härlig dagar då man hoppas på att solen skiner från en klarblå himmel, det är sådär alldeles lagom varmt, midsommarmaten smakar extra gott, speciellt när man kan sitta utomhus och äta tillsammans med goda vänner, både barn och vuxna. För mig är närodlade jordgubbar bland det svenskaste, som man kan äta till midsommar. Tyvärr har jag dialysbehandling idag och så har det varit många midsommaraftnar. Efter dialysen är jag oftast trött, så tyvärr brukar det inte bli så mycket firande för min del. Jordgubbar och nypotatis innehåller mycket kalium och även vätska, vilket absolut inte är bra för mig som är dialyspatient. Jag måste alltid ha koll på mitt vätskeintag, då jag helt saknar egen urinproduktion, så 5 dl per dygn är den rekommenderade maxdosen. Det motsvarar ungefär en liten flaska läsk. Jag måste räkna in allt som jag dricker, men även glass, frukt och bär, soppa m.m. All mat innehåller ju mer eller mindre vatten, kalium och även fosfat, som jag ska hålla igen på. Trots allt får det inte hindra mig från att fira midsommar och äta gott, även om det bara blir jag och katterna som är tillsammans. Jag brukar köra med min handikappskoter till Söndrums hembygdsförenings midsommarfirande, som ligger bara ett par kvarter hemifrån. Det ger lite midsommarkänsla och det är alltid trevligt att träffa en och annan bekant i folkvimlet.
Jag äter sill och nypotatis, men det är ingen stor favorit och sillen är ju salt och gör mig törstig och då jag har begränsat vätskeintag väljer jag hellre att äta annan mat på midsommarafton, men 4-5 jordgubbar brukar jag i alla fall unna mig.


















Istället för sill och potatis har jag ibland valt att tillaga "Leffes ugnsgratinerade lax" eller lax tillsammans med nypotatis och flera olika sorters grönsaker i foliepaket. Två bra rätter, speciellt för den som firar midsommaren ensam. Receptet på "Leffes ugnsgratinerade lax" har jag fått av min kusin Leif, därav rättens namn. Jag brukar halvera receptet, då jag lagar maten till mig själv och då har jag att äta i två dagar. Du hittar receptet på min blogg här. Om du gör sås till laxen får den mer smak om man smular ner lite fiskbuljongtärning i grädden. Jag brukar även reda såsen med lite mjöl.


















Maträtten i foliepaket har jag inget riktigt recept på. Jag brukar välja grönsaker, fisksort och smaksättning, efter vad jag har hemma. Klicka här så kan du läsa om hur jag brukar gå tillväga när jag tillagar rätten. Maträtten är god, enkel att förbereda och det blir minimalt med disk, då all mat tillagas i ett foliepaketet i ugnen och det krävs varken stekjärn, grytor eller någon ugnsform. När det är dags att äta placerar jag foliepaketet på en mattallrik, öppnar det och äter direkt ur paketet. Riktigt mumsig mat, som är enkel att tillaga, passar speciellt bra för den som gillar fisk och blir extra god vid denna tiden på året, då det finns många färska grönsaker att välja mellan. Jag läste nyligen att det inte är bra att laga mat i folie om man bland annat använder citron. Syran gör att aluminium fälls ut i maten, vilket inte är nyttigt, speciellt om man får i sig ämnet vid upprepade tillfällen. När jag gjorde rätten senast la jag ingredienserna i en ugnsfast form och täckte den med folie. På så sätt fick citronen inte direkt kontakt med aluminiumfolien.














Svenska jordgubbar är mer eller mindre ett måste för mig till midsommar, även om jag inte kan äta så många. Jordgubbar hör liksom till midsommaren, liksom den griljerade skinkan är ett måste på julbordet. En del gör jordgubbstårta till midsommar, medan andra äter de röda gubbarna med glass. Jag tycker att det är gott att doppa dem i choklad och äta dem som de är, när chokladen har kallnat och stelnat. De är även goda till en kopp kaffe efter maten, men passar även bra som dekoration på en tårta eller efterrätt. Det går bra att använda vanlig blockchoklad, men jag brukar köpa ett par hekto små chokladdroppar, i en av stans chokladbutiker. Den är dyrare, men ger en mycket godare smakupplevelse. Smält chokladen i en skål i mikron. Pausa och rör om med 15-20 sekunders mellanrum, så att chokladen inte blir för varm och klumpar sig. Doppa jordgubbarna till hälften, stryk av dem mot kanten på skålen och lägg dem på en bricka med smörgåspapper och låt dem stelna, gärna på en sval plats. Jordgubbarna är godast rumstempererade.


















En annan, minst lika god variant, av chokladdoppad frukt och bär är chokladfondue. Jag har ingen fonduegryta, men eftersom jag så gott som alltid äter ensam har det fungerat utmärkt att smälta chokladen, med en skvätt grädde, i en liten skål i mikron. Sedan har jag stuckit fruktbitar, bär, minimarshmallows och maränger på en liten gaffel och doppat i chokladen, som höll sig hyfsat varm medan jag åt, trots avsaknaden av fonduegryta. Är man flera personer kan man värma chokladen och grädden i en gryta och hälla upp i små skålar, en till var och en. Jag använde tobleronechoklad, men vilken choklad man väljer är en smaksak. I de flesta recept rekommenderas 200 g choklad till 1-2 dl grädde. Vill man ha en mer vuxen smak kan man tillsätta 1-2 msk konjak. Chokladen smälts i grädden, som först kokats upp och sist tillsätts konjaken. Enkelt och väldigt gott, så passa på innan jordgubbssäsongen är över. Sommaren känns lång, men plötsligt är den ett minne blott. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar