Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 jan. 2020

Tulpanens dag 15 januari


















Idag är det Tulpanens dag och den har vi nu firat hela 25 år. När julblommorna gjort sitt är det härligt att köpa hem tulpaner, som ger en härlig försmak av våren. De är lätta att få tag på och kostar inte så mycket, men självklart får du tulpaner efter vad du betalar för dem. Ska du ha riktigt stora blommor av de mer speciella sorterna får du gå till en blomsterbutik och betala lite mer, men det kan det vara värt.
De första tulpanerna brukar dyka upp till försäljning kring nyår och då börjar tulpansäsongen, som pågår januari- april. Under denna period säljs 1 miljon tulpaner varje dag i Sverige och denna veckan ökar försäljningen med 40-50%, så det är inte konstigt att vi är de mest tulpanälskande folket i världen.
Tulpansläktet har sitt ursprung i södra Europa, delar av Asien och i norra Afrika och odlades redan på 1000-talet. I slutet av 1500-talet tog flamländaren Carolus Clusius med sig de första tulpanerna från Osmanska riket till Europa och Holland. Han försökte in i det längsta hemlighålla sin tulpanodling för att hindra spridning av de exklusiva lökarna, men lökar stals och snart uppstod en blomstrande marknad för tulpaner. Under 1600-talet växte intresset stort för dessa blommor i Holland och det utbröt en lavinartad spekulationsmarknad kring de eftertraktade lökväxterna. Det finns ingen dokumenterad fakta om när de första tulpanerna kom till Sverige, men man vet att en man vid namn Olof Rudbeck d.ä. hade en odling i sin botaniska trädgård i Uppsala i slutet av 1600-talet. Där hade han 38 olika sorter, som han tagit med hem som frön och lökar, vid en resa till Holland. Det dröjde till mitten av 1900-talet, innan försäljningen av tulpaner började ta fart i vårt land och sedan har denna blomma bara blivit allt mer populär.


















Det finns ett hundratal vilda tulpaner och därutöver mängder med hybrider, cirka 7000 olika sorters som är registrerade i världen och de finns i en mångfald av färgvarianter, storlekar och utseende. Det ligger ett långt förädlingsarbete bakom nya sorter och det tar oftast 15-20 år innan man får fram en ny tulpan, som kommer ut i handeln. I Sverige drivs det upp 160 miljoner tulpaner varje år, fördelat på c:a 400 sorter. Lökarna importeras och 90% kommer ursprungligen från Holland.
I Sverige finns det ungefär ett dussin större tulpanodlare, som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler. Det innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och då tulpanerna är svenskodlade blir vägen till butik inte så lång och på så vis håller svenskodlade tulpaner längre hemma i vasen.
Själv är jag väldigt svag för de dubbla sorterna, papegojtulpaner och de som har kronblad med fransiga kanter. Jag brukar ibland köpa bara 2-3 tulpaner av någon speciell sort och sätta en och en i gamla glasflaskor, vilket jag tycker blir ett vackert blickfång på soffbordet. Självklart är det härligt med ett helt fång tulpaner, gärna med blandade färger och sorter.
På Blomsterfrämjandets hemsida kan du se 100 olika buketter med tulpaner här.


















Såhär tar du bäst hand om dina tulpaner:
När du köper tulpaner ska blommorna visa färg.
Låt pappret/plasten sitta kvar kring buketten när du kommer hem.
Skär av stjälkarna ett par cm. Använd en vass kniv, inte en sax, och skär stjälken rakt av.
Sätt sedan buketten i en vas med kallt vatten.
Efter någon timma har blommorna dragit vatten och du kan ta av pappret/plasten och arrangera tulpanerna.
Ställ dem svalt under natten för längre hållbarhet.
Tulpaner dricker mycket vatten, så glöm inte att fylla på vatten.
Byt gärna vatten i vasen så minskar bakterietillväxten.
Håll tulpanerna borta från färsk frukt, som avger etylengas och gör att tulpanerna chanserar fortare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar