Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 nov. 2020

Tips och idéer inför julen i tidningar, bloggar, Facebook m.m.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jag har alltid tyckt om färg och form och det har tagit sig uttryck på en mängd olika sätt. Som liten älskade jag att rita, klippa och klistra, som det kallades på den tiden. Jag provade tidigt på att måla porslin tillsammans med min farmor, som gick en kurs hemma hos Per Gessles mamma Elisabeth, som på den tiden hade en porslinsaffär i Halmstad. Jag har även i vuxen ålder målat porslin, bland annat ett flertal jultomtar, som jag ställer fram varje jul. Under åren har jag gått och lärt mig att göra blomsterarrangemang med både snittblommor och krukväxter, kunskaper som jag har god nytta av främst till advent och jul då jag gör allt från bordsarrangemang till dörrdekorationer. Jag har gått och lärt mig att göra chokladpraliner, keramik, kalligrafitextning och gått på målarskola. Med åren har mitt intresse för fotografering ökat, men tyvärr har jag inte orkat att gå någon fotokurs, men genom att testa mig fram med kamerainställningar och ljussättning har jag ändå lärt mig en del. Inredning, laga mat och baka är intressen som också ger utlopp för min kreativa ådra nu när advent och jul närmar sig. Mat ska ju inte bara vara god, den ska ju även se vacker ut på tallriken. När jag blev transplanterad för tredje gången då jag var 28 år, med en njure som kroppen äntligen accepterade även om den bara höll i 6,5 år, skulle jag äntligen gå en utbildning. Att jag valde en utbildning där jag fick utlopp för mitt kreativa intresse var ganska givet. Jag valde att lära mig att göra hemsidor, redigera bilder och rita i datorn, men har sedan jobbat som grafisk designer. Det har jag nytta av även i jultider då jag ibland ritar bilder till julkort och adresslappar till julklappar. Drömmen som jag haft om att få arbeta som florist är och lär förbli en dröm, men såhär års får mina gröna fingrar jobba, om än på hemmaplan.
Tiden kring advent och jul är då många är som mest kreativa under hela året. Jag föredrar att i stort sett plocka fram mitt gamla pynt varje år, men visst kan det tillkomma någon gammal tomte, som jag hittat på loppis men nya blomsterarrangemang, amaryllislökar och hyacinter är ett måste varje år. Sedan händer det såklart att jag gör något nytt, ibland då jag ser något fint i en butik som jag blir inspirerad av och så gör jag något liknande själv. För några veckor sedan limmade jag på en ljuskopp på locket till en gurkburk, som jag fick av grannen. Sedan målade jag locket och ljuskoppen i vit, matt färg. När den var klar satte jag ett kort ljus i hållaren och fyllde glasburken med godis. En billig och kul grej att ge bort till jul. Jag tänkte även göra en variant med konstsnö, ett par tomtar och lite annat pynt i botten på burken. Förra julen såg jag en girlang gjord av vita, utstansade stjärnor i vitt papper, med en tunn tråd mellan varje stjärna, när jag besökte en inredningsbutik. Tyvärr fanns bara visningsexemplaret kvar och att köpa en girlang på nätet tyckte jag var för dyrt. Nu har jag köpt ett stort pappersark av kraftig kvalité, som jag ska klippa ut stjärnor av, sätta en vit tråd mellan varje och hänga upp i taket. Jag återkommer med bilder och mer detaljer om detta pyssel, men spara gärna några tomma glasburkar om det första tipset låter som en kul idé.
Inför julen ges det ut ett flertal månadsmagasin med tips och idéer för bl.a. inredning, pynt, julklappar, kläder, jul, -mat, -bak och -godis. Ett flertal har redan funnits i butikernas tidningshyllor under flera veckor. Jag brukar nöja mig med att köpa en enda jultidning och det är Allers Julmagasin. Den har färre sidor än flera andra jultidningar, men är istället billigare och innehåller färre annonser.
Jag brukar tipsa om att göra ett besök på biblioteket före jul och koppla av någon timma och bläddra några jul- och trädgårdsmagasin i jakt efter lite inspiration. Böckerna, som de har i hyllorna har tyvärr oftast rätt så många år på nacken, men de kan ju ändå ge ett och annat tips.
På internet kan man hitta och dela med sig av all möjlig inspiration. Det finns svenska och utländska grupper på Facebook med jultema där man kan hitta inspiration. Bloggar, Youtube, diverse tidningar och nätbutiker, främst de som säljer pyssel, som Panduro och Slöjd-Detaljer, kan också bidra med tips och idéer.
Tycker du om att läsa tidningar kan det lätt bli dyrt i längden, om man köper flera tidningar och dessutom gör det ofta. Sedan 2012 finns Readly, ett företag som möjliggör att man via deras app får tillgång till över 5000 magasin och dagstidningar, svenska och utländska tidningar på ytterligare 16 olika språk. Det går även att ladda ner tidningar och läsa när man inte är uppkopplad. Med ett och samma abonnemang kan 5 personer läsa varsin specifik tidning samtidigt. Jag har själv haft ett abonnemang under några månader, men just då blev det inte av att jag läste så många tidningar och därför sa jag upp abonnemanget, men nu inför julen ska jag åter passa på att titta i tidningar under någon månads tid. Det är inte lika lätt och underhållande som när man kan bläddra i en papperstidning, liggande hemma i soffan, men det är helt klart värt 99 kr/månad utan bindningstid. Just nu är första månaden gratis. Jag tycker att man bör ha en hyfsat stor skärm för att underlätta läsningen. Själv tittade jag bland annat i  i kattidningar, inredningsmagasin, veckotidningar, fotomagasin och i en hel del andra tidningar, samtidigt som min syster och mina två systerdöttrar kunde utnyttja mitt abonnemang samtidigt.
Det finns presentkort att ge bort, som gäller för 3, 6, eller 12 månader. Priset per månad blir något lägre ju längre abonnemang som man beställer. Kanske kan några månaders prenumeration bli en uppskattad julklapp till någon bekant. I denna tid då vi har covid-19 som flåsar oss i nacken är det ju en fördel att både kunna köpa och skicka julklappar digitalt. Om man vill kan presentkortet skrivas ut och skickas i ett litet paket eller kuvert med posten.
Härom dagen skickade jag två olika teer, julte och glöggte, och en tekula i form av en gran i metall till min syster. Dagen innan fick jag en adventskalender med tepåsar och en strut med choklad, smaksatt med apelsin och ingefära, som min syster skickat till mig. En trevlig överraskning till advent. Tyvärr tror jag inte att vi kommer att kunna träffas och fira jul tillsammans under rådande pandemi, speciellt som jag tillhör en riskgrupp och jag vågar inte riskera att bli smittad. Oavsett blir det jul ändå och jag kommer att göra julfint hemma hos mig för min egen skull, så att jag kan njuta av den mysiga stämningen som blir av ljus, ljusslingor, doften av julblommor och gamla och nya tomtar i lagom mängd. Det lär bli en del julpyssel, lite julgodis och en hemgriljerad skinka, allt efter hur mycket jag orkar och hinner, det är en sak som är säker. Hemma hos  mig och katterna är det i alla fall covid-19-säkert och när jag åker sjuktaxi till dialysen och besöker någon butik är det munskydd på.
Håll avstånd och träffa inte fler människor än absolut nödvändigt. I mitt liv, som omgärdats av sjukdomar sedan jag föddes, har inneburit missade kalas, födelsedagar på sjukhus, jul och nyår mest liggande i sängen, dialys på jul, nyår och midsommar m.m. men livet går vidare, var så säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar