Nu är det säsong för den svenska sparrisen och då gäller det att passa
på att njuta av den. Den svenskodlade sparrisen är godare än den
importerade och även billigare såhär års. Jag har bara ätit sparris de
senaste åren och då endast den gröna varianten. När jag växte upp
brukade mamma servera vit, konserverad sparris till lax, men jag tyckte
varken om smaken eller konsistensen. Jag kan inte minnas att vi åt
varken den vita eller gröna färsk någon gång. Den kanske fanns att köpa,
men det är inget som jag kommer ihåg att jag såg i grönsaksdisken.
På 90-talet var jag och hälsade på en killkompis i Stockholm. Vi var
fyra vänner, från olika platser i Sverige, som lärt känna varandra då vi
alla var med i ungdomsföreningen för njursjuka. Tre av oss hade
dialysbehandling och en var njurtransplanterad. På den tiden var det
stort för mig att flyga till Stockholm ensam och dessutom ha gästdialys
där.
Första kvällen i Stockholm hemma hos Stefan, som vi bodde hos, blev vi
bjudna på varma smörgåsar med sparris. Jag blev lite bekymrad när jag
fick se att han la på just sparris på smörgåsarna. Det skulle vara
pinsamt att som gäst pilla bort sparrisen från den varma mackan. Jag sa
inget om det innan vi skulle börja äta och när smörgåsen väl hamnade på
min tallrik tog jag först bara en mycket liten smakbit. Både jag och
mina smaklökar blev positivt överraskade. Den varma smörgåsen var
verkligen god och slank snabbt ner. Trots att jag åt upp sparrisen och
tyckte att den var god dröjde det sedan många år innan jag själv köpte
dessa långa, smala, gröna grönsaker och tillagade och åt dem själv, men
de senaste åren har jag ätit sparris nästan varje vecka när det varit
säsong.
Härom kvällen, när jag skulle göra något snabbt och enkelt att äta,
funderade jag över vad jag kunde hitta på med sparrisen, som jag hade
köpt hem någon dag tidigare. Märkligt nog kom jag att tänka på Stefan
och hans varma smörgåsar. Jag hade inget recept och tyvärr kunde jag
inte ringa och fråga Stefan, då han tragiskt nog gick bort alltför
tidig. Efter såhär många år är jag osäker på om jag minns allt som
skulle vara på den varma smörgåsen, men resultatet blev väldigt gott och
jag kommer att göra den många fler gånger. Eftersom jag inte hade något
recept så fick jag göra mackan lite efter tycke och smak och därför är
nedanstående recept lite på ett ungefär.
Recept
En varm smörgås med sparris, skinka, bearnaisesås och ost
1 skiva formfranska, t.ex. Pågens Rosta
4-5 gröna sparris, beroende på storlek
2-3 msk bearnaisesås (Jag använde färdig sås på burk)
2 skivor rökt skinka eller prosciutto, som gör smörgåsen mer salt, men får även mer smak
4-5 skivor eller riven ost av en fetare sort
Smörgåsmargarin eller smör
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C.
Dela sparrisen i bitar, lika långa som brödskivan, och ta bort den hårda änden.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter eller tills att den börjar mjukna.
Häll av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten.
Rosta en skiva formfranska i ugnen, bara så att den börjar få svag färg på båda sidorna.
Bred smör på brödskivan, lägg på skinkskivorna, fördela sparrisen därpå,
sedan såsen och osten. Toppa med två sparrisknoppar lite i kors.
Lägg smörgåsen på ett ugnssäkert fat eller på en plåt med smörgåspapper.
Grädda smörgåsen i mitten av ugnen i c:a 10 minuter eller tills att osten är gyllenbrun.
Använd eventuellt grillen för att få snabbare färg.
Servera den varma smörgåsen med några salladsblad och gurkskivor.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar