Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 mars 2012

Blomsterarrangemang med fjädrarHär en vårplantering i plåtkruka, som jag faktiskt hittade i soprummet, övergiven av någon som tydligen tröttnat på den. För mig är tusenskönan verkligen ett vårtecken och primulan likaså, här en sort med längre blomstänglar, men med lite mindre blommor. Dessa båda blommor har kompakta bladverk, därför har jag valt att plantera dem tillsammans med "plättar i luften"- muehlenbeckia, med sina skira runda små blad, för att få en mer spännande variation i planteringen och även få något grönt, som hänger ner över krukans kant. De färgade pinnarna finns att köpa i välsorterade blomsteraffärer och på dem har jag fäst fjädrarna med hjälp av limpistol. Lite påskpynt, som lätt kan plockas bort när påsken är över. Vill du hoppa över fjädrarna kan du sticka ner ett par sälggrenar i planteringen istället. Skär av pinnarna/grenarna i olika längd, även det för att öka spänningen i din kreation. Vattna planteringen med jämna mellanrum, men se till att den inte torkar ut, för det tål inte muehlenbeckian.
Lycka till och låt idéerna flöda. Fråga gärna i blomsteraffären efter förslag på växter, som passar att plantera ihop, om du känner dig osäker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar