Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 mars 2012

Blomsterarrangemang med påskliljor och minipenséerNu är blomsteraffärerna fyllda med vårblommor i regnbågens alla färger. Alla tål inte frostgrader, men plantera något vackert i en kruka, så kan du ta in arrangemanget om det blir för kallt på natten. Visst ser det inbjudande ut med en urna på trappan, när gästerna kommer till påsk. Här har jag planterat påskliljor och små ljuslila minipenséer med gult öga. Runt planteringen har jag lagt en krans, som jag gjort av björkris. För att få lite extra påskkänsla har jag dekorerat med kycklingar och keramikägg. Det går annars bra att använda urblåsta hönsägg. Gör små hål i båda ändarna på ägget och blås ut innehållet, så har du ägg till påskens tårta.
Använd helst en kruka med hål i botten eller lägg ordentligt med lecakulor i planteringskärlet, så inte växternas rötter står i vatten. Ta bort de vissna blommorna på penséplantorna, så blommar de rikligare och längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar