Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

7 maj 2012

Tomatförsäljning med tips

Äntligen har jag gått igenom alla tomat- och paprikaplantor och fyllt på jord. En del plantor har jag toppat en andra gång för att de ska bli mer kompakta. Nu är de redo för lördagens växtmarknad på Lilla Böslid
kl. 13-15, med Hallands Trädgårdsförening. Där kan du köpa olika sorters plantor, för trädgård och balkong, av föreningens medlemmar. De tomatplantor som jag själv ska behålla behöver snart omplanteras i större kärl. En 10-litersspann, helst med hål i botten, brukar vara lagom. Ge plantan ett ordentligt stöd, bind upp den efterhand och knipsa bort "tjuva" de små bladen, som kommer i klykorna mellan stammen och grenarna. Utöver att hålla koll på bevattningen är det viktigt att vända på bladen och inspektera dem med jämna mellanrum. Det är där man först brukar upptäcka om plantan drabbats av ohyra. Ju tidigare du upptäcker de objudna gästerna desto enklare är det att behandla och få bort dem. Spraya hela bladverket på både under- och ovansidan med såpvatten med lite T-sprit i, eller välj bekämpningsmedel från fackhandeln avsett för frukt och grönsaker. Behandla återkommande varje vecka under några veckors tid, tills att du ser att ohyran är borta. En behandling räcker tyvärr inte. Då får man bara bort de fullt utvecklade djuren. Sedan kläcks äggen och nästa generation börjar smaska på din odling. Glöm inte att ge dina tomater näring. Det finns specialnäring, men jag tycker att det fungerar bra med vanlig växtnäring avsedd för grönsaker. Nu hoppas jag på en solig sommar så att mina plantor ger många söta tomater. En tomat är alltid godast att äta solvarm och plockad direkt från odlingen på balkongen.

Årets sorter till försäljning 25 kr/planta
Röd pärontomat
Gul pärontomat
Gul vinbärstomat
Rosa Flamingo
Chocolate Cherry
Minitomat (tuvväxande för krukodling)
Kvisttomat Harz feuer
Gul mindre paprikaformad tomat
Röd spetspaprika 30 kr/planta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar