Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

7 jan. 2015

Tidiga vårblommor

Jul och nyår är över för denna gången och många har redan slängt ut granen och även plockat bort tomtar och juldukar. Jag vill suga lite längre på karamellen och låter det lilla pynt jag har stå framme ett tag till. Adventsljusstaken sprider ett behagligt ljus i lägenheten under denna mörka årstid och ger dessutom lite extra mysfaktor och mina blomsterarrangemang, som jag gjorde innan jul, står fortfarande lika fina och jag nänns inte att slänga ut dem redan. Kanske ändrar jag på dem lite så de får en mer vårlig touch, för knappt har nyåret hunnit passera innan vi börjar längta efter våren. Till arrangemanget nedan, som jag gjorde för något år sedan, tog jag tillvara ett par växter från en julplantering och satte dem ihop med en vit pärlhyacint och dekorerade med lite detaljer som förde tankarna till våren. Jag saknar ljuset och grönskan, men för de odlingsglada har en hel del frökataloger redan kommit ut och vem kan motstå en fröbeställning, problemet är väl oftast att man blir så sugen på att odla såhär års, vilket gör att man beställer på tok för många frösorter för att de ska få plats i trädgården.

 
















Även om man är trångbodd, tycker sig sakna gröna fingrar eller helt enkelt inte orkar hålla på med odling, men ändå längtar till våren, finns redan en hel del vårblommor ute i handeln. En härligt gul Primula, i en kruka på bordet, lyser upp och ger en försmak på vad som komma skall. Redan före nyår hittade jag flera olika sorters vårlökar, planterade och redan på väg att visa sina första knoppar. Jag köpte en kruka med pärlhyacinter, som är en av mina favoriter på våren. När jag dagen därpå tittade till mina vårlökar, som jag satte i stora lerkrukor på balkongen i höstas, fick jag se att just pärlhyacinterna kommit bra mycket längre där än de som jag köpte i affären. Bland snittblommorna är tulpanen ett självklart val såhär års. Den är en mycket omtyckt blomma speciellt i Sverige och det är väl inte konstigt då det finns många sorter med olika form på kronbladen med en mängd vackra färger. I Sverige odlas hela 150 miljoner tulpaner varje år. Den 15 januari är det Tulpanens Dag, som i år firas för 25:e gången. Glöm inte bort att köpa en bukett tulpaner till någon som du tycker om eller till dig själv och få en försmak av våren.




2 kommentarer:

  1. Härligt med primulor, ingen vår utan dem och klart vi firar tulpanens dag! Inte bara den dagen! /Monica

    SvaraRadera
  2. Härligt med primulor, ingen vår utan dem och klart vi firar tulpanens dag! Inte bara den dagen! /Monica

    SvaraRadera