Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 aug. 2017

Doppa jordgubbar och andra bär och frukter i choklad















Det är något speciellt med smaken av svensk, färsk frukt och bär, även om det finns mycket importerad frukt, som är väldigt god. Den som har hus med trädgård har fördelen att kunna äta egenodlade bär och frukter, men det gäller att passa på innan säsongen är slut, om man ska äta de färska. Sedan kan man göra mycket gott och lägga i frysen eller konservera, allt från pajer och kakor till saft och sylt, att njuta av under vintern. En lokal odlare har sålt jordgubbar utanför matbutiken, där jag brukar handla, sedan början av juni månad, men i måndags var jordgubbsståndet borttaget. Det fanns fortfarande jordgubbar till salu inne i butikens fruktavdelning, men det är bara att inse att säsongen för de svenska, röda gubbarna börjar lida mot sitt slut. Förhoppningsvis finns de att få tag på ytterligare några veckor, då jag tänkt unna mig något extra gott, nu när jag har semester. Jag ska göra chokladdoppade bär och fruktbitar, och då är jordgubbar ett måste. Det går bra att använda vanlig blockchoklad, men jag har köpt ett par hekto med små chokladdroppar, i en av stans chokladbutiker. Den är dyrare, men ger en mycket godare smakupplevelse. Smält chokladen i en skål i mikron. Pausa och rör om med 20-30 sekunders mellanrum så att chokladen inte blir för varm och klumpar sig. Doppa fruktbitarna till hälften, stryk av mot kanten på skålen och lägg på en bricka med smörgåspapper och låt stelna. Himmelskt gott att äta som de är eller servera till kaffet efter maten. Chokladdoppade jordgubbar passar även bra som dekoration till efterrätter och tårtor.
En annan, minst lika god variant, av chokladdoppad frukt och bär är chokladfondue. Jag har ingen fonduegryta, men när jag ätit själv har det fungerat utmärkt att smälta choklad, med en skvätt grädde, i en liten skål i mikron. Sedan har jag stuckit fruktbitar, bär, minimarshmallows och maränger på en liten gaffel och doppat i chokladen, som höll sig hyfsat varm medan jag åt, trots avsaknaden av fonduegryta. Jag använde tobleronechoklad, men vilken choklad man väljer är en smaksak. I de flesta recept rekommenderas 200 g choklad till 1-2 dl grädde. Vill man ha en mer vuxen smak kan man tillsätta 1-2 msk konjak. Chokladen smälts i grädden, som först kokats upp och sist tillsätts konjaken. Enkelt och väldigt gott, så passa på innan jordgubbssäsongen är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar