Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 okt. 2017

Glada små halloweenclementiner

Den senaste veckan har jag sett alltfler stora, orange pumpor, med elaka ansiktsuttryck, lysa upp i höstmörkret, när jag varit ute och kört. Jag har aldrig gillat halloweenfirandet, kanske främst för att det är en tradition, som inte fanns i Sverige, när jag växte upp. De orange pumporna är i och för sig fina, där de lyser i mörkret, men det är också det enda som jag gillar med denna tradition, som främst förknippas med hemskheter och död och är ett jippo för köpmännen. Eftersom jag bor i lägenhet har jag ingen plats utomhus där jag kan ha en pumpa. Om så vore fallet skulle den få ett något trevligare ansiktsuttryck. Däremot gillar jag att göra höstarrangemang med växter, blommor och mossa, med inslag av små prydnadspumpor, som finns i många olika former och flera färgkombinationer. Pumporna är fina att ha på soffbordet i en skål eller bara ha liggande som de är, kanske tillsammans med några kastanjer och pressade, torkade blad, i höstens vackra färger.


Jag plockade lite olika sorters blad häromdagen, från buskarna som växer utanför hyreshuset. När jag kom in la jag dem mellan sidorna i en, stor, tjock kokbok och la sedan ytterligare några böcker ovanpå, för att bladen skulle bli ordentligt pressade. Redan efter ett par dagar hade bladen torkat och var släta. De hade fortfarande kvar sina vackra färger i olika nyanser av gult och grönt, till riktigt mörkt rött, om än något mattare i färgerna än när de satt på buskarna. Förutom till dekoration, kan man använda större blad som placeringskort och skriva namn på dem med guldpenna. Vid en halloweenfest kan man använda clementiner som små pumpor, rita ansikte på dem och sedan placera en vid varje kuvert. Använd en vattenfast penna med tunn, svart spets och för säkerhets skull giftfri, om clementinerna sedan ska ätas. Istället för godis kan man ge en mer nyttig halloweenclementin till de som knackar på och ropar "Bus eller godis!".


Det går även bra att använda apelsiner istället för clementiner. De kan bli fina hållare för värmeljus när man skär bort skal och fruktkött i apelsinens topp. Köp apelsiner, som ligger stabilt på plant underlag, eller skär bort en bit av apelsinens botten. Gör en markering för värmeljuset genom att trycka ljuskoppens ovansida mot skalet. Skär sedan försiktigt bort skal och fruktkött med en skalkniv, bara precis så mycket att det går att trycka ner värmeljuset. Förutom att levande ljus förhöjer stämningen sprider apelsinerna en härlig doft och till advent och jul kan de dekoreras med hela kryddnejlikor, som luktar riktigt behagligt juligt. Då apelsinerna torkar och chanserar fort, när man skurit i dem, brukar jag förvara dem inplastade i kylskåpet på nätterna, så att de håller sig fina ytterligare ett par dagar.
Om några hemska figurer ringer på min dörr under halloween och ropar "Bus eller godis!" så är jag förberedd. Godisförrådet i skafferiet är väl fyllt, självklart även för mer trevliga besök, som skulle vara sugna på något sött och gott.
Jag passar på att önska "Happy halloween", även om jag själv inte ska ut och busa och fira i veckan,
för det råder delade meningar om när halloween verkligen ska firas i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar