Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 nov. 2017

Årets frimärken med änglar
Än så länge är det gott om tid för den som tänker sända julhälsningar på det mer traditionella sätter, då kort med vackra motiv skickas med Postnord och brevbärare kommer och lämnar dem i vår brevlådor. I år är den 15: e december sista dagen att skicka kort med julfrimärken inrikes, om de ska hinna fram och delas ut före julafton. Det kan tyckas vara många dagar till den 15:e december, men jag tycker att dagarna i advent går ovanligt for och det är mycket som jag vill hinna med under denna årets sista månad, utöver alla vanliga vardagsbestyr som ska skötas om. Jag vill pynta och göra fint hemma, bland annat med några hemgjorda arrangemang med julblommor och växter. Julklappar ska inhandlas och packas in, även om det bara är ett fåtal av de allra närmaste i släkten, som jag fortfarande köper paket till. Det underlättar, men det är inte lätt att komma på vad jag ska köpa, när de flesta har det mesta som de vill ha och sällan önskar sig något speciellt. Jag vill hinna gå på julmarknad, lyssna på julsång i kyrkan, griljera en egen skinka, göra julgodis och kunna njuta av dagarna i december, utan att känna stressen flåsa mig i nacken. Därför har jag under de senaste åren försökt börja tidigt med alla julbestyr, i hopp om att jag ska hinna bli klar med det mesta till 1:a advent och även ha julkorten skrivna, så att de kan läggas på postlådan när julen närmar sig. Tyvärr är det sällan som mina planer gått i lås, trots att jag minskat ner en hel del på julstöket och någon storstädning i min lägenhet har det absolut inte varit tal om på flera år. Man fixar, donar och förbereder mycket inför julen. Sedan är julhelgen över på bara några dagar och jag brukar mest känna en tomhetskänsla och tänka "Var det allt det där, som jag förberett så mycket inför"? Sedan återstår mest att städa ut julen, när nyåret är förbi.
Allt fler väljer bort att skicka julkort med posten. Istället skickar man sms, mail eller skriver en allmän hälsning på Facebook till sina vänner. Det är enklare, billigare, går snabbare att skriva och når hela värden på ett ögonblick. Trots möjligheten till digitala hälsningar delade Postnord ut hela 22 miljoner julkort förra året, lika många som 2015, men det var klart färre än 2014, då svenska folket tillsammans fick 24 miljoner julkort.
Den 16:e november släppte Postnord årets julfrimärken. Motiven är med änglar och andra bekanta julprydnader, illustrerade av Sepidar Hosseini. Jag tycker inte att de förmedlar någon riktig julkänsla, men det får julkortens illustrationer stå för i år istället. Utöver julfrimärkena har Postnord även gett ut ett häfte, där motiven består av vinterblommor. Då det skickas mycket julklappar med posten finns också ett nytt 100-kronorsfrimärke, för tyngre försändelser. Om du planerar att skicka julklappar med Postnord, krävs det att mottagaren kan visa giltig legitimation för att hämta ut försändelsen. Tänk på det om du ska skicka paket till någon som är minderårig. Ange då hellre någon av föräldrarna som mottagare. Julfrimärken från tidigare år, som är valörslösa, kan användas året om och gäller då som porto för ekonomibrev upp till 50 gram, idag 6 kronor. Viktiga datum och övrig information, om du ska skicka julklappar inom Sverige eller paket och julkort utrikes, hittar du på Postnords hemsida här.
När jag var på Ge-Kås, i slutet av augusti, hade de tagit fram allt från julgardiner till adventsljusstakar och mängder av pynt och annat som hör julen till. Jag är helt säker på att jag köpte en helt bunt med julkort när jag var där, som hade motiv med bland annat tomtar och katter,  men nu är de som bortblåsta. Jag har letat på platser där jag kan tänka mig att jag har lagt dem, men jag måste gömt dem väl. Ibland är det kanske inte bra att vara ute i alltför god tid. Jag får väl köpa nya kort i veckan som kommer, så att jag kan börja skriva adresserna. Sedan ska jag skriva en julhälsning, som de senaste åren varit med rim. De sista åren har det fått bli köpta julkort, istället för att göra egna, även om det är roligare att få vara kreativ och skapa egna julhälsningar. Det är mycket jag skulle vilja göra, men orken och tiden räcker inte till, mycket på grund av hälsan, men det blir jul ändå och jag hoppas få njuta av advent och jul i lagom stora portioner i taget.


Vackra julkort från 1940-talet, som jag köpt på loppis.
Storleken på dåtidens kort var mycket mindre och de var tryckta
på matt papper. Flera av korten på bilden är målade av
Jenny Nyström, känd jultomteillustratör.

 

1 kommentar:

 1. Lider du av Potensproblem, Erektionsproblem, Impotens och tycker det är pinsamt att gå till läkaren eller helt enkelt tycker apoteket har för höga priser? Då kan du vända dig till Intimleksaker.com för att få Potensmedel, Potensmedicin, Potenspiller, Sexhjälp, Kamagra. Intimleksaker.com hjälper dig med det mesta i potens väg ...

  https://intimleksaker.com
  http://intimleksaker.se
  http://sextoyonlinestore.com
  http://kamagra.dk

  SvaraRadera