Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 apr. 2018

Påsken 2018


Snart är annandag påsk och årets påskhelg till ända. Hoppas att du haft några härliga påskdagar och kunnat koppla av, även om du har ett arbete som krävt att du behövt inställa dig på jobbet. Någon skön vårvärme har det inte varit, även om solen visat sig till och från. Istället har en del snö legat kvar efter det kraftiga snöfallet, som täckte Halmstad med ett par decimeter snö härom dagen.
För mig var årets påskhelg i stort sett som en helt vanlig helg, förutom att den var några dagar längre, och mina dialysbehandlingar på långfredagen, påskdagen och annandag påsk slapp jag inte undan. Jag brukar alltid ta fram den handmålade hönan och kycklingarna, som jag målade för många år sedan och att göra blomsterarrangemang med vårens blommor är nästan ett måste. I år orkade jag tyvärr inte med något av det och de små påskliljorna, som jag köpte i veckan, står kvar i sina plastkrukor på balkongen. Egentligen hör ju kycklingar, påskkärringar och ris med färgglada dekorationer inte till den ursprungliga anledningen till att vi firar påsk, men jag tycker att det piggar upp när jag får pynta och göra lite extra fint med blommor i lägenheten. Även om jag är vuxen tycker jag att det är roligt att få påskägg, trots att jag för länge sedan insett att det inte är påskharen, som kommer och lämnar de godisfyllda äggen. I år fick jag inget ägg, men hade tur och vann påskchoklad i en tävling på Facebook, anordnad av Gerdas te & kaffehandel. Mina katter Ängla och Tindra fick en påskpresent, som min syster skickat till dem med posten. En söt och mjuk liten kyckling, som skulle fyllas med kattmynta, blev snabbt undersökt av båda katterna, som gillade sin present.
Under många år var jag med i kyrkokören och under påskhelgen sjöng vi vid ett flertal tillfällen. På långfredagen ackompanjerades varken kör- eller psalmsången av musik och det fanns inga blommor eller levande, tända ljus på altaret eller i övriga kyrkan. Mitt under mässan på påskaftonens natt dekorerades kyrkan med påskliljor och stearinljusen sattes åter på plats och tändes. Var och en av kyrkobesökarna hade fått ett litet ljus, när de kom till kyrkan, och fick tända dem på det stora påskljuset. Därefter ljöd orgeln till psalmsången, med text om Jesus uppståndelse. När mässan var slut delades påskliljor ut till besökarna, innan de gick ut i den mörka påsknatten.
Enligt kristendomen firar vi påsken till minnet av Jesu lidande och död på korset, då han tog på sig våra synder och hans uppståndelse. Enligt bibeln uppstod Jesus från de döda på den tredje dagen, vilket är påskdagen. Uppståndelsen är påskens stora budskap. Oavsett av vilken anledning, som var och en firar denna helg, är det några sköna dagar, som infaller under våren.
I år har det tyvärr inte varit så mycket vårkänslor i luften, då vintern dröjt sig kvar med både kyla och snö, som kom sent i år. Meteorologerna lovar varmare väder i slutet på veckan, då temperaturen till och med kan bli tvåsiffrig på plussidan, och jag hoppas verkligen att de har rätt. Än så länge har mina vårlökar, som jag planterade utanför vårt hyreshus i höstas inte ens tittat upp ur jorden, men jag ser att några av mina pelargoner börjat vakna till liv. Med lite ny jord, näring, kärlek och värme, lär de säkert blomma i år också, även om jag får vänta lite längre på blomsterprakten.
När jag gick in genom dialysentrén i helgen blommade de första scillan intill husväggen, så det finns hopp om vår än om den är försenad.


1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag undrar om jag möjligtvis får låna din bild på pelargonen tato. Jag söker en sådan på ett annonsforum på Facebook och en bild hjälper ju alltid. :)
    Mvh Sofia
    Einefors@hotmail.com

    SvaraRadera