Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 jan. 2019

Primulan bär bud om våren


















Det nya året har bara tagit sin början och trettonhelgen har passerat. Enligt den kristna tron firas helgen till minne av den dag då de tre vise männen kom till Jesusbarnet i Betlehem och gav honom gåvor. Idag den 13 januari, tjugo dagar efter jul, infaller tjugondedag jul eller tjugondag Knut, som den också kallas. Dagen firas som slutet på julhögtiden. Dagen fick Knuts namn till minne av den helgonförklarade Knut Lavard, som var prins i Danmark och är bland annat förknippat med talesättet "tjugondag jul kastas granen ut". Jag plockade undan mina tomtar för några dagar sedan. Granen, en rumsgran. som jag haft sedan julen 2017, får stå kvar inomhus men jag ska ta bort dekorationerna och ljusslingan. Adventsljusstaken och kransen med små lampor får vara framme ett tag till. liksom ett par andra slingor, som jag dekorerat med lite här och där i lägenheten. Jag tycker att dessa ljuskällor ger ett mysigt sken, speciellt nu när dagarna är så korta och mörka. En lång ljusslinga, med vitt ljussken, har jag virat kring gardinstängerna i vardagsrummet och den har jag framme och tänd hela året. Jag tycker inte att det vita skenet är lika förknippas med julen, som de som har ett mer gult sken. I flera inredningsprogram på tv har jag sett att man dekorerar med ljusslingor på flera olika sätt, även vid andra tider på året än vid julen.


















Växterna som jag köpte strax innan advent och planterade och pyntade, får även de stå kvar, förutom julstjärnan som hamnade i soporna häromdagen, då den fällt många blad och inte såg särskilt fräsch ut. Hyacinterna har blommat ut och jag har klippt bort blomstänglarna. Det har jag även gjort med blommorna, som vissnat på amaryllislökarna, men ett par av lökarna har fått fler blomstänglar och står med vackra utslagna klockor. Jag ska fortsätta att vattna lökväxterna och ge dem lite näring och framåt våren tänker jag plantera ut dem i rabatten, utanför vårt hyreshus. Framåt hösten är det dags att gräva upp amaryllislökarna och ge dem sin viloperiod, genom att minska ner och så småningom upphöra med vattningen och ställa dem mörkt. Förhoppningsvis blommar de när julen kommer åter i år, efter att jag planterat om dem i ny jord, börjat vattna dem igen och placerat dem ljust och varmt.
Trots att jag inte har plockat undan allt som hör julen till har jag redan börjat längta efter våren. Det börjar märkas att dagarna blivit lite längre. Det ljusnar tidigare på mornarna och solen går ner några minuter senare på eftermiddagarna. Än så länge är det många dagar kvar tills att våren åter gör entré, men jag njuter i fulla drag av varje litet tecken på att våren närmar sig.
















 

De senaste åren har ett flertal vårblommande lökväxter dykt upp allt tidigare i butikerna. I helgen som gick såg jag vårlökar, bland annat krokus, scilla, tulpaner och liljekonvalj, som såldes planterade i krukor och framdrivna så att man redan såg blomknopparna. Jag köpte inga lökar, men istället blev det en rosa primula, som nu står på soffbordet. Det är härligt med lite vårblommor inomhus, när man har städat bort julen, lagt på nystrukna dukar på borden och kanske även hängt upp nya gardiner. Tyvärr brukar vårblommorna inte hålla så länge i det torra och varma inomhusklimatet, men släng dem inte. När de börjar se vissna och tråkiga ut ställer jag ut dem på min inglasade balkong, där jag kör  med en värmefläkt så att temperaturen inte går under nollan. Vårlökar, olika typer av primulor och även cyklamen trivs inte någon längre tid inomhus i värmen, men någon vecka ute på den kyliga balkongen gör att de brukar repa sig och till och med sätta nya knoppar. Jag ska ta in min lilla cyklamen igen, som nu stått på på balkongen i flera veckor. Den har fått en del nya blommor och ser mycket piggare ut. De senaste åren har jag köpt en primula efter nyår och framåt vårkanten har jag  planterat ut dem i rabatten. I år längtar jag efter att få se fyra primulor blomma utanför huset.
Jag har pysslat om och rensat bort gamla torra blad från mina pelargonsticklingar, som står i köksfönstret och i en hylla ute i trapphuset. Ute på balkongen står det omkring 200 plantor, små som stora. Var och en fick en skvätt vatten häromdagen. Det är lite svårt att veta när de behöver vatten, då det är såpass kallt där ute, men jag kör ju med värmefläkt och när solen är framme blir det snabbt 15-20°C. Jag hoppas att jag framöver får lite mer ork att pyssla om ett par pelargonior om dagen.
Nu börjar en jobbig väntan efter bland annat tussilago, snödroppar, vitsippor, krokus och första fjärilen och humlan. Jag har samma längtan varje år och blir lika glad varje vår, som naturen bjuder på så mycket vackert.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar