Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 sep. 2019

Nu står Ballongblommorna som vackrast i rabatten



















Många blommor har redan haft sin vackraste period för i år, men än finns det mycket kvar att njuta av. Flera växter blommar ju först nu på sensommaren så även om augusti, som är den sista sommarmånaden, precis är över bjuder växtligheten framöver på mycket vackert med sin mustiga och varma färgpalett. Jag hoppas såklart att sommarvärmen dröjer sig kvar ett bra tag till, även om jag inte tycker om när temperaturen stiger över 22-23 °C. Meteorologerna förutspådde, innan veckan började, att den skulle bli ovanligt varm för årstiden och det visade sig ju stämma. Att temperaturen närmar sig 30 °C på flera platser i landet såhär i början av september är snudd på värmerekord. Jag tycker att det känns oroligt om dessa temperaturtoppar kommer allt tätare och att det är något som vi måste vänja oss vid framöver.
Mina pelargoner, som jag har på min inglasade balkong, är oftast som finast såhär års. Då har även en del av årets nya sticklingar hunnit växa till sig och fått sina första blommor, vilket alltid är extra spännande. Primulan, som jag köpte i början av året och som jag planterade ut tidigt i våras, blommade igen efter någon månad. Nu har plantan vuxit till sig och blommar en tredje gång, vilket jag absolut inte hade förväntat mig. Det står många träd utanför hyreshuset där jag bor, då Hallägraskogen med sina olika lövträd sträckte sig över området innan det blev bebyggt. Under ett par lönnar, som står ett par meter utanför ytterdörren, ligger det nu bruna "näsor" och en del löv i små högar i och kring rabatten intill huset. Det får mig att känna av lite tråkiga höstkänslor, men övriga träd står glädjande nog fortfarande helt gröna och rönnbären lyser starkt orange, där de hänger i stora klasar.

Primulan, som jag köpte veckan efter nyår, blommar nu för
tredje gången i år.



















En växt som är som finast nu är Ballongblomman, Nicandra physalodes, som jag aldrig hade sett eller hört talas om innan jag för tre år sedan fick en liten frösådd planta av en bekant. Den var då knappt 2 dm hög och jag trodde att jag skulle kunna ha den i en kruka på balkongen. Jag insåg ganska snart att plantan skulle bli alldeles för stor att ha på balkongen, då den växte fort åt alla håll. Istället planterade jag ut den i rabatten utanför hyreshuset. Plantan blev ungefär 80 cm hög och fick stora blad och klockformade blommor i vitt och ljust blåviolett. De höll tyvärr bara ett dygn, men det kom nya blommor hela tiden som följdes av vackra frökapslar med mängder av minimala, små frön. Jag blir alltid lika förvånad över hur ett så litet frö kan växa och bli till en så hög och vid planta på så kort tid.
För två år sedan sådde jag frön och grävde ner ett tiotal små plantor utanför huset. Några dagar senare kom två killar, som skulle göra fint i rabatterna och bland annat kratta och rensa bort ogräs. Intill huset växte mycket våtarv, men den togs inte bort. Däremot ryckte de, till min förtvivlan, upp alla mina Ballongblommor. I år gjorde jag ett nytt försök, men väntade med att gräva ner plantorna tills att trädgårdsarbetarna varit där i början av sommaren.

Några av plantorna av Ballongblomma,
som står i rabatten utanför hyreshuset



















Jag satte ut åtta plantor. Fem av dem har blivit stora och fina, men tre växer i en rabatt där jorden är så hård, kompakt och full med trädrötter så att det var svårt att bara gräva ner plantorna. De har klarat sig men bara blivit ett par decimeter höga och fått några enstaka små blommor, trots att jag både vattnat och strött ut gödning. Plantorna som växt på husets skuggsida har inte blivit lika täta och har inte heller fått lika många blommor, som de tre som stått i solen.
Ballongblomman är en ettårig, lättodlad sommarblomma. Stora delar av plantan innehåller alkaloiden solanin, som är starkt irriterande och kan ge magbesvär. Får man i sig större mängder av växten kan det resultera i andra symptom, men då den smakar väldigt illa är risken liten att någon får i sig en större mängd av den.
Ballongblomman tillhör familjen potatisväxter, Solanaceae, och kommer ursprungligen från Peru. Den har en otrolig växtkraft och på några veckor växer den till en stor buske. De klockformade blommorna i vitt och ljust blåviolett övergår till en svart- och grönmelerad frökapsel, med ett bär fyllt med mängder av frön inuti. Växten frösår sig lätt, men då jag planterade ut den i rabatten utanför hyreshuset valde jag att ta bort den innan frökapslarna öppnades och släppte ut sina frön. Ballongblomman fungerar bra att ta in som snittblomma, men det är inget som jag själv provat på då jag är rädd för att mina katter ska slicka på grenarna och bli sjuka.
Jag vill verkligen tipsa om denna vackra och ganska okända växt. Fröna sås ytligt på våren och plantorna sätts ut när risken för frost är över, med gott och väl en halvmeters mellanrum. Ett gram med frön från Ballongblomman motsvarar ungefär tusen frön, så man kan gladeligen dela med sig av dem till grannar, vänner och bekanta, som tycker om odling och det brukar vara uppskattat.

1 kommentar:

  1. Va söt den är ballongblomman. Dom fröna vill jag hitta att köpa till våren.
    /Kram Lena

    SvaraRadera