Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 juli 2020

Vinbärskyckling


















Såhär års mognar vinbären i trädgårdarna, lite skiftande beroende på var i landet man bor. Nu för tiden finns det vinbär i ett flertal olika färger, röda, svarta, vita, rosa, gröna och gula. Själv har jag bara ätit svarta och röda vinbär, då pappa hade flera buskar i sin trädgård med just röda och svarta bär. Tyvärr dog hans buskarna ifjol, troligtvis på grund av torkan och jag läste på internet att fler hade samma problem.
Det finns mycket gott att göra med vinbär, t.ex. gelé, saft, sylt paj och andra efterrätter, men även varmrätter som t.ex. vinbärskyckling. Vinbärens syra bryter gott mot såsens lite söta smak. Vinbärskyckling är en god och enkel bjudrätt, som du kan förbereda och sedan värma och dekorera vid servering. Jag föredrar att servera den med pressad potatis eller hasselbackspotatis och en enkel grönsallad.
Har jag ork och tid i veckan ska jag åka in till stans torghandel och titta efter om någon säljer vinbär i andra färger än röda och svarta. Det skulle vara spännande att smaka något nytt.

Recept till 4 personer

4 st kycklingfiléer, hela eller i bitar
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl vin eller 1 msk pressad citron
1,5 msk kycklingfond (Jag använde mig av buljongtärning)
2 tsk fransk senap
1 tsk rosmarin (kan hoppas över)
3 msk röd vinbärsgelé
2 tsk kinesisk soja
2,5 dl grädde

Garnering:
1 dl röda vinbär, färska eller frysta
Gör såhär:
1. Bryn kycklingfilèerna i smör i en stekpanna.
2. Skala och hacka vitlöken och bryn med i pannan.
3. Tillsätt vin, kycklingfond, senap, rosmarin, gelé, soja och grädde.
4. Låt puttra en stund. Späd eventuellt med vatten och red såsen.
5. Strö över vinbär vid servering.

Lycka till och smaklig måltid!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar