Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 okt. 2020

Cloettas julnyheter Årets JuleSkum 2020, JuleSkum Granar och lite historia


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagar blir till veckor och veckor blir till månader. I mitt tycke känns det som om tiden går allt fortare ju äldre jag blir. Det känns som om hösten precis börjat, men idag är det två månader till julafton och inatt drar vi tillbaka klockan en timma till vintertid. Blir stressad bara av tanken på att jag inte sålt mina sista pelargonsticklingar, inte påbörjat höststädningen av balkongen eller beställt några amaryllislökar. De bör planteras nu om de ska hinna växa så att jag får njuta av deras vackra blommor till jul och nyår.
Jag tycker verkligen om tiden kring advent och jul, främst för den stämningsfulla miljön som det blir i min lägenhet av adventsljusstakar, ljusslingor, levande ljus, vackra blommor och pynt. Tyvärr tycker jag dessvärre att december lätt blir en stressig månad, då det är mycket som jag gärna vill hinna med att göra, men orken och tiden räcker inte till. Även om jag är sjukskriven på heltid går över 20 timmar/vecka åt till att få dialysbehandling på sjukhuset och vissa dagar tillbringar jag många timmar i  sängen då jag inte mår bra av olika anledningar eller är för trött för att göra det jag vill. Med åren har jag dragit ner lite på pyntandet, t.ex. har jag ingen gran och annat pynt på balkongen. Det beror absolut inte på brist på ork utan brist på plats. Pelargonerna är på tok för många, men ljusslingorna är ett måste och ska upp innan advent även om det tar både ork och tid. Att nå upp är ytterligare ett problem för lilla mig på 150 cm och dessutom har jag problem med både ben, fötter och händer. Skam den som ger sig. Liten är jag. men som oxe är jag jäkligt envis och har jag bestämt mig för att genomföra något så ska det mycket till för att jag ska ge upp. I år blir det kanske operation innan jul, av kärlen i armen för ny AV-fistel för dialysen. Då lär jag nog få be om hjälp med ett och annat, men jag vill ju helst vara som alla andra och slippa be om hjälp.
Jag vill göra det extra fint hemma, skicka julkort som jag själv har gjort, köpa julklappar, griljera en skinka och göra lite julgodis. Sedan vill jag gärna se kulturskolans luciatåg, besöka Fritz blommors ljuskväll och hinna med att gå på någon julmarknad. Nu lär det väl knappast bli en advent och jul, som vi är vana vid, med tanke på den rådande pandemin. Frågan är om det blir något firande på julafton över huvud taget, speciellt som smittan ökar och jag tillhör en riskgrupp och behöver vara extra försiktig.
Oavsett hur julen blir så finns det ett och annat som är mer eller mindre ett måste till jul. Ljusslingor, blommor, griljerad skinka, pepparkakor och julgodis vill jag absolut inte vara utan under advent och jul oavsett pandemi eller inte. Godis äter jag hela året. men jag tycker verkligen om att koka knäck, chokladkola och göra fina praliner till jul. Det är ett hantverk och att skapa har alltid legat mig varmt om hjärtat. För något år sedan gick jag en chokladkurs på Triple Chocolate och då insåg jag vilket arbete det ligger bakom alla handgjorda praliner, gräddbollar, fudge och allt annat gott. En pralin ska smälta i munnen så att man känner alla smakerna. Det räcker med en pralin till kaffet eller teet. Har du inte ork och tid att göra egna godsaker till jul kan jag verkligen rekommendera ett besök i butiken. Lite dyrare än en billig chokladkaka, men vilken chokladsmak det är i jämförelse. Flera med smak av riktig sprit är mina favoriter.



 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Det finns ju mycket godis att köpa i butiker, men sedan många år finns några klassiker i godishyllorna, som för flertalet svenskar är näst till ett måste till jul. En av dem är Cloettas rosa och vita tomtar, som säljs under namnet JuleSkum. Jag har letat i flera veckors tid efter att årstomtarna skulle dyka upp i någon affär, då jag var nyfiken på vad årets nya smak skulle bli för en spännande överraskning. Redan för flera veckor sedan avslöjade en patient på dialysen för mig att tomtarna i år är ljust blå och vita och har smak av blåbär. Hon hade besökt det gigantiska shoppingcentrat i Ullared och där brukar man hitta JuleSkum väldigt tidigt på säsongen. Jag brukar besöka Ge-Kås flera gånger om året för en trevlig shoppingupplevelse. Från Halmstad till Ullared tar det inte ens en timmas biltur, men på grund av rådande pandemi vågar jag inte åka dit även om det är väldigt lockande, speciellt nu när julsortimentet tagit plats i varuhuset.
I år har Cloetta ytterligare en nyhet i sortimentet nämligen JuleSkum Granar. Julgranarna består av vitt vaniljskum i kombination med grön fruktgelé. För den som är sugen på en extra stor tomte av JuleSkum finns Julenissen, som funnits under ett flertal år vid jul.
I sortimentet till jul har Cloetta även doppat JuleSkum i påse eller burk, vilka innehåller fluffiga vaniljhjärtan doppade i mjölkchoklad.







Jag är ju långt ifrån ensam om att gilla godis och att äta extra mycket godsaker just till jul. Det är ingen annan tid på året då vi äter så mycket mat, bakverk och godis, som kring advent och jul.
I genomsnitt äter varje svensk hela 15 kg godis per person och år och av alla länder i världen är Sverige det land där befolkningen äter mest godis. Cloettas JuleSkum, i form av ljust rosa tomtar med vitt skägg och med smak av jordgubbar, säljs endast under en begränsad tid kring jul i Sverige och i våra grannländer Danmark och Norge. Den traditionen hoppas jag verkligen att Cloetta håller fast vid, för att göra smakupplevelsen till något extra just i juletid. Cloetta tillverkade skumtomtar redan på 30-talet, men det var först på 60-talet, som det rosa JuleSkummet lanserades. 2011 var året då de marknadsförde första påsarna med årgångstomtar, som har en ny smak varje jul.
Sommaren 2012 marknadsförde Cloetta för första gången Juliskum, med smak av päronglass och kola.
2018 producerades 300 miljoner Juleskum-tomtar! Antalet tillverkade tomtar verkar öka varje år. Jag har testat att lägga en skumtomte i mikron ett par sekunder och det blev en annorlunda smakupplevelse med en uppblåst, varm JuleSkum. På Cloettas hemsida här, hittar du några recept, som innehåller skumtomtar.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Smaker på Cloettas årgångstomtar:
2020 Blåbär
2019 Polkagris

2018 Kola
2017 Lingon
2016 Tomtegröt & kanel
2015 Clementin
2014 Pepparkaka
2013 Knäck
2012 Vinteräpple
2011 Polka



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar