Den 4:e oktober är det en riktigt klassiskt svensk fikadag, för vad är mer svenskt att äta till fikat än en kanelbulle. Jag undrar hur
många kanelbullar som säljs runt om i vårt avlånga land under kanelbullens dag. Om
jag ska välja den godaste bullen som jag ätit så måste det bli de
kalljästa bullarna med smör, vaniljsocker, och mandelspån, som min
mormor brukade baka. Det är väldigt längesedan nu och min mormor är inte
längre i livet. Jag bakar sällan kanelbullar, men när jag gör det
använder jag ett recept från min systers gamla hemkunskapsbok från
80-talet. Så skyll inte på att du inte kan baka, då boken är skriven för
en högstadieelev. Gör en sats, njut av den härliga doften som sprider
sig i köket och bjud hem några vänner på en eftermiddagsfika, eller
varför inte ta med en påse bullar och överraska någon med nybakade
kanelbullar.
Grundrecept vetebröd
20 snurror eller 16 släta bullar till semlorKanelbullar
50 g smör
3 dl mjölk50 g jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör2 msk socker
1 tsk kanel
Till pensling
1 ägg
pärlsocker
(20 st pappersformar)
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225°C.Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
Tillsätt mjölken och värm den till 37°C.
Smula ner jästen. Rör så att den smälter.
Tillsätt socker, salt och 7 dl vetemjöl. Arbeta in det väl.Tillsätt, om det behövs, mera vetemjöl lite i taget och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken.
Mjöla bakbordet och häll upp degen. Arbeta den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred på smör och strö över kanel och
socker. Rulla ihop degen. Dela rullen i 20 delar. Nyp ihop bullarna och
lägg dem i pappersformar. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk till
dubbel storlek, i en halvtimma eller längre. De ska kännas lätta
och porösa när man trycker på dem och gropen efter fingret ska gå
tillbaka.
Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda dem vackert bruna c:a 8 minuter.Låt bullarna kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar