Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 feb. 2012

Annorlunda köttfärssås


När jag lagar mat använder jag ofta köttfärs. Köper man den till extrapris får man en billig middag och färsen kan användas till många varierande rätter. Soppa, paj kålpudding, lasange, ja listan kan göras lång. Jag har tröttnat på vanlig köttfärssås, så häromkvällen lagade jag en sås med lite av det jag hade hemma. Resultatet blev en god annorlunda köttfärssås.

Recept Mias köttfärssås

500 g fläskfärs
100 g champinjoner
½ purjolök
1 spetspaprika
1 zucchini
2 msk kinesisk soja
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 msk smör
salt och peppar

1. Skölj grönsakerna och svampen och skär dem i bitar.
2. Bryn köttfärsen, champinjonerna och purjolöken.
3. Tillsätt grädden, vatten, soja och  paprikapulver. Smaka av med salt och peppar och låt såsen puttra medan du kokar pastan. Häll på mer vatten/grädde om du vill ha mer sås.
4. Lägg i zucchinin och paprikan och låt såsen få ett uppkok.
5. Servera med spagettin.

1 kommentar:

  1. Den tar jag. Skall ha köttfärs till middag i morgon. Kram

    SvaraRadera