Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 feb. 2012

Pyttesmå semlor i marsipan


Nu kan även du, som vill hålla igen på det mindre nyttiga, unna dig en hel semla på fetisdagen. En liten, liten semla i marsipan, med en fyllning av vit chokladtryffel med smak av punsch. En lagom munsbit till kaffet.

Recept marsipansemlor
25-30 st

250 g marsipan
½ dl vispgrädde
125 g vit choklad
3 msk punsch eller arrak
lite snabbkaffe utblandat i vatten (jag använde kakao)
florsocker

Forma marsipanen till små bollar, 1-1½ cm i diameter. Färglägg med kaffevatten. Låt torka. Skär av små lock. Koka upp grädden och rör ner den hackade chokladen och punschen. Låt stelna. Spritsa slutligen chokladtryffeln på minisemlorna och lägg på locken. Avsluta med att pudra över florsocker.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar