Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 juni 2012

Plocksallad

Äntligen har jag blivit färdig till att så sommarens första plocksallad, Black Seeded Simpson. Den lilla fröpåsen, som jag fick vid besöket i Slottsträdgården Malmö i början av maj, hade inte mycket information, men jag har googlat. Black Seeded Simpson (Lactuca sativa var. crispa) har odlats sedan 1850 och får ljust gröna, krusigt vågiga, krispiga och saftiga blad. Den växer kraftigt och bildar ett löst huvud. Simpson tål torka och värme.
Det går utmärkt att odla sallad, i en inte alltför liten kruka, på balkongen. Så salladen i omgångar, med ett par veckors mellanrum, så har du fräsch sallad att plocka av hela sommaren. Fyll en kruka med jord, strö ut fröna med några cm mellanrum och täck med ett tunt lager jord. Vattna sparsamt och håll jorden lätt fuktad den första tiden tills att salladen kommit upp. Då kan man vattna mer rikligt. Kommer plantorna upp för tätt får man gallra bort en del blad för att salladen ska kunna utvecklas och växa till. Sedan börjar väntan tills det är dags att plocka och provsmaka de första bladen. Det är något visst med att få gå ut på balkongen på morgonen och plocka några salladsblad till smörgåsen. Frukosten både smakar bättre och ser godare ut med lite egenodlat grönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar