Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 juni 2012

Redan när jag var ett år gammal firade jag midsommaraftons eftermiddag med familjen, på Hallandsgården, som ligger på Berget, där man har en vacker utsikt över Halmstad. Det roligaste där var att få sitta upp på hästryggen och skritta runt bland de gamla, sockenstugorna och väderkvarnen. Ibland hade man turen att få peka ut en liten papperspåse, bland många andra, som satt fast på en stor vägg på ett av husen. I påsen fick man en liten kul grej. Självklart sjöng och  dansade vi runt midsommarstången, som små grodorna och gummorna som skulle gå på marknad. På kvällen blev det midsommarmat med sill och nypotatis, som jag aldrig var speciellt förtjust i. Jag åt hellre jordgubbar med glass. Med tiden lärde jag mig att tycka om sill, men nypotatis har aldrig stått högt i kurs på min meny. Jag kan aldrig minnas att det regnade så mycket på midsommaraftnarna när jag var liten och visst var jorgubbarna sötare och godare då. Idag, midsommarafton anno 2012, sov jag och katterna bort den regniga eftermiddagen, efter att jag varit på dialysen på förmiddagen. Natten, som ska vara en av årets ljusaste, är mer mörk och dyster. Någon sill och potatis och jordgubbar åt jag inte heller, men det blev midsommarafton ändå. Imorgon hoppas jag på bättre väder, trots att jag mest ska vara inomhus och fixa på balkongen och inomhus, inför fotograferingen till veckotidningen Allas på tisdag. Snart dags att inta sängen, tyvärr utan sju sorters blommor under huvudkudden.


Bilden upp till vänster: Midsommarafton 1971 på Hallandsgården. Jag sitter i vagnen, min syster till vänster och min kusin Björn till höger.
Bilden uppe till höger: Midsommarafton 1976 på Hallandsgården. Jag på hästryggen, iklädd ny sommarklänning, som mamma hade sytt.
Bilden till vänster: Midsommarafton 2012 i väntan på taxin, utanför dialysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar