Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 juli 2013

Semester och sovmorgon















SEMESTER, smaka på ordet! I fredags var min sista arbetsdag inför de tilltänkta fyra semesterveckorna. Nu blir det tyvärr arbete även på måndag, men sedan kan jag och katterna ta gemensam sovmorgon och det inte bara på helgerna. Tyvärr står dialysen på schemat fyra dagar i veckan även under semestern, men övrig tid är ännu så länge ett oskrivet kort. Senaste veckorna har det varit mycket jobb och jag har sovit bort en hel del kvällar och därför har jag varken hunnit eller orkat blogga.
Semester för mig är att bara få lov att ta det lugnt, inga måsten, göra det jag vill och orkar och inte planera in för många aktiviteter. Nu ska jag äntligen få tid över till att pyssla med mina pelargoner, lägga ut en del på tradera, sitta på balkongen tillsammans med katterna och bara njuta. Förhoppningsvis blir det fint väder med sol och 20 grader varmt, men jag surar inte över om vädret bjuder på regn och moln. Jag kan koppla av och njuta då också. Personer, som jag känner, frågar ofta inför semestern vad jag ska göra när jag är ledig, om jag inte ska resa någonstans. För mig är det inte lika lätt att resa, då dialysen måste planeras in på annat sjukhus i god tid. Tyvärr är det ofta ont om platser och personal på landets dialysavdelningar, främst sommartid. Därför kan det bli så att man får stanna hemma. Nu reser jag sällan då jag inte har något ressällskap och jag stressar lätt upp mig bara över tanken att ha dialys på annat sjukhus, trots att jag för många år sedan åkte både inom Sverige och ända till USA. Man blir kanske mer feg med åren. Inte allt för sällan har jag efter semestern fått kommentarer som: Har du bara varit hemma? Jaha, ja det kanske kan vara skönt att bara vara det. Vill jag ligga på soffan och läsa en tidning så gör jag det eller får jag lust att städa bilen då gör jag det, trots att jag har semester. Jag hoppas att jag är nöjd när de fyra veckorna är över och att jag vilat ut och samlat nya krafter inför den långa väntande hösten. Låt någon av dina semesterveckor stå tom i almanackan. Du ska även hinna med att vila under din sommarledighet.

1 kommentar:

  1. Hej, läste litet på din blogg och såg det där om att vara hemma på semestern p g a sjukdom. Det är trist att leva med en sjukdom som begränsar en på det viset. Jag har själv medfött hjärtfel och har bytt två hjärtklaffar. Är numera förtidspensionär pga hjärtsvikt. Jag är ju dock inte bunden till ett sjukhus som du r med dialysen men är begränsad av orken.
    Nåja, det jag tänkte säga var att man kan ju göra mycket av semestern även om man inte kan åka iväg så långt. Dagsutflykter till mysiga ställen med litet extra god mat och trevligt sällskap Eller en minisemester med en övernattning, kan ge en känsla av betydligt längre resa. Jag tycker ofta de gångerna kan vara mysigare än en vecka utomlands, då jag ofta bara längtar efter mina hund och kissarna. Ha det fint!

    SvaraRadera