Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 aug. 2013

Årets skörd


















Det finns mycket gott, som man kan odla på en balkong. Säsongen för jordgubbarna är över och jag fick en och annan gubbe på de nya plantorna. Smultron blev det tyvärr inga i år, men till nästa sommar ska förhoppningsvis plantorna hunnit växa till sig, om de bara klarar vintern. Årets tomater blev verkligen goda och söta, speciellt de små cocktailtomaterna. Plantan med de randiga tomaterna "Tiger" gav tyvärr inte så många tomater som jag hade hoppats på,  men det var roligt att i alla fall få några dekorativa tomater från en planta, som jag odlat upp från en kärna, från en köpt tomat. För första gången på flera år slapp jag bladlöss på balkongen i sommar och min lilla chiliplanta trivdes och gav en och annan frukt. När jag sådde frön till min "Pimento Padro" i våras läste jag att plantan skulle ge små paprikor, som passade bra att lägga in och använda i matlagning. Häromdagen plockade jag av frukterna och kastade plantan. Nyfiket skar jag en bit av den största paprikan. Jag var besviken över att den såg så torr ut och tyckte att den hade väldigt lite fruktkött för att vara en paprika. Jag stoppade smakbiten i munnen och tog ett bett. Aaaååhh! Fy tusan vad det brände till på tungan. God var den inte, men den kan säkert tillföra en god hetta i en köttgryta. Gurkplantan gav bara två små gurkor i år. Till en början växte den ordentligt och fick mängder av blommor och flera ämnen till frukter, men när plantan invaderades av vita flygare mådde den mindre bra. Jag lyckades inte få bukt med de vita flygarna i år heller, så en kväll förra veckan tröttnade jag på att ha kvar gurkplantan och klippte ned både den och tomatplantorna. Tyvärr fick jag även med mig en del av melonplantan, som bar tre fina små honungsmeloner. Jag kunde inte bli arg på någon annan än mig själv, men jag blev ordentligt besviken över mitt hastiga tilltag och att min första lyckade melonodling slutade på ett så snöpligt sätt. Nu ligger melonerna som prydnad i en skål på köksbordet. De lär nog inte mogna och bli ätbara, men jag har i alla fall en hel del gröna tomater, som nu ligger mörkt och varmt i ett köksskåp, och förhoppningsvis mognar så jag kan njuta av dem innan hösten är här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar