På lördagsförmiddagen föll regnet över Halmstad, men efter lunch ljusnade det på himlen och till och från tittade solen fram och det blev ett härligt sensommarväder. För ett par år sedan medverkade jag själv på marknaden och sålde pelargoner och visade upp en hel del olika sorter, men tyvärr var det först i slutet av veckan, som jag via en annons fick vetskap om att det åter var dags för denna helg.
Under dagen visade några hantverkare upp sina sätt att arbeta på. Bengt Hellborn gjorde bland annat stegar och bänkar på gammalt vis och arbetsbänken (skärmärr/täljhäst), som han använde, var framtagen efter en gammal upplaga. Se en del av Bengts arbeten här.
Ett av fönsterna på kaffestugan fångade direkt min uppmärksamhet. Det var inte bara gammalt och vackert med spröjsar, innanför stod flera rosa Mårbackapelargoner.
Runt om på Hallandsgården finns en del blommor och odlingar. Jag fastnade mer för en av blommornas vackra mitt, än för dess kronblad.
Studieförbundet Vuxenskolan fanns på plats och visade upp diverse hantverk. Den som ville kunde få hjälp med att göra en egen liten blomsterkrans att ta med hem, men det fanns mycket fint till salu, som denna otroligt vackra krans med sensommarblomster.
I veckan kom Studieförbundet Vuxenskolans kursprogram inför hösten, hem i brevlådan och jag blev som vanligt sugen på att prova på och lära mig något nytt. Förhoppningsvis blir det första gången, som jag förkovrar mig inom silversmide.
I stugan växtfärgade man garn och tjejerna, som höll i visningen, hade klätt upp sig dagen till ära.
På den blomsterprydda scenen underhöll bland annat ett gäng äldre män med sång och musik. På deras repertoar stod välkända svenska visor, en och annan med nyskriven text.
Den lille killen verkade inte gilla hantverk, utan satt försjunken i datorns värld istället. Jag hoppas att de barn, som växer upp idag, även får möjlighet att skapa och använda sina händer och inte bara försvinner in i vårt alltmer datoriserade samhälle.
Hur man väver egna band, med gammal teknik, hade jag aldrig sett förut. Trådändarna fästes i en krok på väggen och de andra i ett bälte runt midjan och på så vis bildade de varpen. Mitt på varpen var varje tråd trädd igenom en hård pappskiva, med flera hål. Sedan hade man en liten skyttel, som man förde fram- och tillbaka mellan trådarna och däremellan vred man på pappskivorna. Det såg riktigt roligt ut och är något, som jag gärna skulle vilja prova på och lära mig.
Flera av marknadsstånden erbjöd smycken i diverse utföranden, tillverkade i olika tekniker och av material som t.ex. trä, metall, tovad ull, garn och plast. De färgglada och annorlunda ringarna hade Ulla Werkström gjort. Hon har en liten butik i sin bostad i Steninge. Se fler av hennes alster på www.steningesmycket.se.
Efter min korta keramikkurs i våras inser jag hur mycket jobb och träning det ligger bakom, innan man blir så duktig med leran att det blir såhär fina och jämna krukor och skålar. Innan jag lämnade Hallandsgården passade jag på att köpa en strut med karameller, det hör ju marknad till. Dessa hårda, söta fruktspån är inte bara goda, de väcker även minnen från när jag var liten. Marknadsdagen gav mig en hel del inspiration inför hösten, en passande tid att sitta inne och pyssla och vara kreativ. Förhoppningsvis hittar jag en ny spännande kurs, som är en passande dag. Gå en kurs du också! Du lär dig något nytt samtidigt som du har roligt och träffar nya människor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar