Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 aug. 2015

Doppa bär och frukter i choklad

I varm smält tobleronechoklad
får bär och frukter ta sig ett bad
Många somriga himmelska godsaker
tillsammans gifter sig dessa smaker

Nu är tiden då vi kan njuta av mängder av färska frukter och bär. Förutom att de är goda innehåller de mängder av vitaminer och mineraler, främst C-vitamin. Många bär är dessutom rika på antioxidanter, speciellt blåbär som är ett riktigt höjdarbär. Självklart är de flesta bär och frukter goda att äta som de är, men det finns mycket gott att göra av dem. Såhär års är veckotidningarna fyllda med recept på pajer, kakor, saft och sylt och på internet finns mängder med goda förslag. Att doppa bär och fruktbitar i choklad är väldigt enkelt och gott. Det fungerar bra även om man inte har någon fonduegryta. Jag har delat ett par stora bitar tobleronechoklad och smält dem i en liten skål i mikron.  Kör på full effekt 20-30 sekunder, rör om och upprepa tills att chokladen är helt smält. Det är lika gott med Marabous mjölkchoklad, men den stelnar fortare än toblerone. Jag tycker att jordgubbar är allra godast att doppa i choklad, men melon, ananas, blåbär och många andra bär och frukter fungerar minst lika bra, liksom små maränger och marshmallows. Passa på att njuta av chokladdoppade jordgubbar nu innan säsongen är över för våra svenska bär. Det är enkelt, går snabbt att fixa till och är himmelskt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar