Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

17 sep. 2015

Goda frallor med ost


Dagarna blir ofrånkomligt kortare och det mörknar tidigare på kvällarna. Jag blir inte lika inspirerad att ta tag i saker sent på dagen när hösten närmar sig. Då är jag istället mer sugen på en kopp rykande varmt te och en god smörgås, kura i soffan under en filt och bara slappa. Köpt bröd till fikat i alla är, men en god hembakad fralla är det inte något bageri som toppar, även om vi har flera bra här i stan. I helgen blev jag bjuden på fika vid en träff med "Pelargonsällskapet Halland". Christina serverade matiga bullar, som bland annat innehöll ost. Alltid kul att smaka något nytt! Baka bröd, köp hem lite pålägg, kanske har du hunnit koka någon egen marmelad av årets skörd, och bjud hem några vänner på en höstfika. Stäng ute kylan, tänd ljus och ha en trevlig stund tillsammans.


Recept Ostfrallor

5 dl vatten, 37°C
1 paket jäst
250 gram kesella
1½ tsk salt
1 msk flytande honung
1 påse riven ost, 150 eller 200 gram
3 dl fiberhavregryn eller grahamsmjöl
12 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Lös upp jästen i vattnet. Rör sedan i kesellan, saltet och honungen.
2. Tillsätt den rivna osten, fiberhavregryn och vetemjöl. Knåda degen tills den är smidig och len.
3. Låt degen jäsa under duk i 40 minuter. Forma 20 bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under duk i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
4. Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar