Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 sep. 2015

Miniatyrträdgård i kruka

Djur och föremål i det lilla formatet uppfattas ofta som gulligt. Vem tycker inte att en kattunge eller hundvalp är söt eller en tröja som ska passa en nyfödd baby, liksom en liten, liten blomma i trädgårdslandet. Jag har alltid gillat att pyssla med saker som är små, ju mindre desto roligare. För många år sedan gjorde jag ett luciatåg i cernitlera, som bara var ett par centimeter högt. Jag byggde ett hus av minimala små pärlor och bakar jag kakor gör jag dem ofta mindre än vad receptet rekommenderar. Ibland undrar jag om min kroppsligen så lilla person, med mina 152 cm och knappa 40 kg, gör att jag faller för det som är litet. Min pelargonsamling på balkongen är bara ytterligare ett exempel, då jag nu i stort sett bara samlar på sorter som tillhör gruppen miniatyrer.
Häromdagen besökte jag Kungsblomman i Kungsbacka, främst för att få användning av mitt presentkort, som jag vann i en tävling på deras facebookssida för ett bra tag sedan. Där fanns många vackra växter och blommor. Jag fastnade bland annat för den spännande skira växten Dvärgbowhai, med små, små blad, likt ett stort jätteträd i miniformat. Det fanns i flera olika storlekar, men jag valde självklart det minsta. Först och främst får det inte plats någon större växt i mina fönsterkarmar, som redan är fyllda med pelargonsticklingar i mängder och ett flertal orkidéer, men största anledningen var att jag fick en idé om en annorlunda plantering, så fort jag fick se det lilla trädet.
Jag fyllde en vanlig lerkruka med blomjord och planterade trädet i ytterkanten av krukan. Det lilla huset, som jag också hittade hos Kungsblomman, placerade jag intill. Därefter fixade jag till en liten miniträdgård med olika stenar, sand, grenar och blommor och grönt från pappas trädgård.
Växten Dvärgkowhai, Sophora prostrata 'Little Baby', har på senare tid blivit allt vanligare i blomsteraffärerna på senare tid. Den tillhör familjen ärtväxter och kommer ursprungligen från Nya Zeeland. Plantan trivs att stå i soligt till halvskuggigt läge, men inte i direkt brännande sol. Vattna med en svag dos näring från vår till höst och håll jorden lätt fuktig. Låt den aldrig torka ut helt. På sommaren kan Dvärgkowhain med fördel placeras utomhus. På vintern minskar man vattningen och ställer växten svalt och ljust. När våren kommer bör den planteras om i ny jord och beskärs vid behov.

1 kommentar:

 1. Hej!Är du som jag dålig på att komma på bra och hälsosamma mellanmål och snacks?
  Då har jag tävlingen för dig!
  Du kan just nu vinna en månads fri prenumeration med sändning varje vecka från Fikabox.se
  Kolla in tävlingen här: http://www.domkallarmighannes.com/2015/09/tavling-vinn-en-fikabox-i-veckan-i-4.html
  Gillar du inte sådana här kommentarer eller redan fått en liknande så ber jag om ursäkt och hoppas du får en bra dag!
  Kram Joanna

  SvaraRadera