Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 mars 2016

Tomater på grön kvist


















Att odla egna tomatplantor är både roligt och enkelt, men man får vara beredd på att vara aktiv med vattenkannan. En varm sommardag kan man behöva vattna plantorna både en och två gånger om dagen. I gengäld får man njuta av solmogna tomater, som har en klart godare smak än de man köper i butiken. De gånger jag haft egna plantor på balkongen har jag odlat fram dem från frön. Jag har köpt olika tomater av udda sorter och tagit tillvara kärnorna, som jag tvättat och torkat. Följande vår har jag sått dem i små krukor, som fått stå hemma i fönsterkarmen och det har gett gott resultat. Tar man kärnor från tomater är det inte säkert att det blir exakt samma sorts tomater på den nya plantan, om den inte är artbeständig, men de gånger som jag sått kärnor resulterade det i tomater med samma utseende och smak, allt från små, gula vinbärstomater till stora randiga varianter. Ska man hinna driva upp egna plantor från frön får man starta tidigt på året, men det är det värt.

Vinbärstomater odlade från kärnor;
som jag tagit från en enda, gott och väl centimeterstor tomat



















Förra veckan besökte jag en av landets större trädgårdskedjor för att se om de fått hem några nya vårväxter. Där fanns gott om vårblommande lökväxter, olika sorters primula och sticklingar. Att de även hade små plantor med röda körsbärstomater var mer överraskande. De små plantorna var inte mer än 30-40 cm höga, men hade redan ett flertal röda, små tomater och när jag rörde vid bladen påminde doften mig om sommaren. I år tänker jag inte ha några tomatplantor på min inglasade balkong, då mina plantor drabbats av mängder av vita flygare de senaste säsongerna, men visst blev jag lite lockad av att köpa en planta och än mer frestad att smaka en tomat. Plantorna hade troligtvis inte sett skymten av riktigt solljus så tomaterna hade nog ingen söt och god smak, så som man tänker sig att en egenodlad tomat ska smaka sommartid. Jag funderade även över om en så hårt driven planta skulle leva vidare fram till sommaren och blomma och bära nya små tomater. Självklart skulle det krävas många timmars extra växtbelysning såhär tidigt på året, men skulle den klara sig?

Fler tomatsorter, som jag odlat på min inglasade balkong.


















Jag kunde inte sluta fundera utan stannade till vid kassan på väg ut från butiken. Det var i stort sett bara jag som var kund i butiken, då det vara sent på dagen. Biträdet såg inte ut att ha något speciellt för sig, så jag bestämde mig för att höra mig för om tomatplantorna. Ursäkta, jag undrar bara om det är möjligt att hålla liv i de små tomatplantorna fram till sommaren? Växer de och blir större och ger nya tomater? Kvinnan bakom disken tittade frågande upp mot mig och jag upprepade mina frågor. Hennes svar dröjde något. Ja, kanske om man är specialist, sa hon sedan. Jag förstår ju att plantan måste ha mycket tillskottsljus, men den är ju troligtvis väldigt hårt driven, fortsatte jag. Är dessa tomatplantor mer en kul grej, sa jag i nästa mening. Nu såg biträdet ännu mer tveksam ut och drog lite på sitt svar, men höll sedan med mig om att tomatplantorna nog var mer en kul grej. Jag kände det lite som falsk marknadsföring. Vem köper en tomatplanta för att ha den i fönsterkarmen och titta på och sedan kasta den i soporna? Odlar jag grönsaker är det för att så småningom kunna skörda, njuta hemodlat, obesprutat och med en härlig god smak. En bekant till mig, som odlar en hel del grönsaker, berättade att hon köpte en liten paprikaplanta, förhållandevis tidigt på säsongen i fjol. På plantan satt då flera röda paprikor. Trots att hon skötte plantan efter konstens alla regler blev det ingen mer skörd under resten av säsongen. Tråkigt, då hon gett en rejäl slant för plantan och sedan gav den inga fler paprikor. Jag skulle definitivt avråda från dessa hårt drivna grönsaksplantor, som säljs tidigt på året. Plantorna behöver ha sin tid för att utvecklas och får de sedan ordentligt med solljus blir skörden desto godare. Den som väntar på något gott...

Återanvänd mjölkpaket och odla i dem.
Skär till önskad höjd och gör dräneringshål i botten.

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen, både ang. vattningen av tomatplantorna och de tidiga plantorna

    SvaraRadera