Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 sep. 2016

Tänd ljus i höstmörkret


För gott och väl en vecka sedan började september månad, som räknas till årets första höstmånad. Frågar man en meteorolog får man ett annat svar om när sommaren övergår till höst. När det varit under 10°C, 5 dagar i rad, säger man att hösten anlänt. I vårt avlånga land kan det därför skilja när det blir höst på olika platser. En astronom däremot menar att hösten börjar vid höstdagjämningen 22 eller 23 september och pågår fram till vintersolståndet, då det blir vinter.
Det vackra vädret och värmen, som fortfarande håller i sig, gör att sommarkänslan dröjer sig kvar, i alla fall i södra delarna av landet. Det gör även att mina pelargoner fortsätter att blomma på balkongen och tankarna på vinterförvaring känns än så länge långt borta. På kvällarna faller mörkret allt tidigare och det gör att man ändå påminns om att hösten är på antågande. Jag försöker ta vara på det fina med varje årstid. Hösten bjuder på en härlig färgpalett i naturen och det finns mycket vackert att plocka in och njuta av. Några levande ljus höjer lätt mysfaktorn på kvällarna när skymningen faller. Ta en promenad och plocka med vad du hittar av t.ex. kottar, bär, kastanjer, mossa, nypon, som kan passa till att dekorera ett ljusfat. Kvistar, fröställningar, grenar med bär och blad blir vackert att arrangera i en stor vas att ställa på bordet. Rönnbär, nypon och höstlöv är fint att dekorera bordet med vid en middagsdukning. Ta vara på de sköna dagarna med värme och sol. Tids nog är höstrusket här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar